Град Београд са Москвом повратио братске односе, руско-српски односи на узлазној путањи

Нема коментара Share:

24.06.2021.
Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић учествовао је данас на конференцији „Русија на Балкану: поглед у будућност” у оквиру панела о перспективи сарадње Русије и Србије.

Он је у Руском дому у Београду истакао значај стратешких односа две земље, као и два главна града.

– Односи Руске Федерације и Републике Србије су на узлазној путањи како на политичком, економском, безбедносном и здравственом, тако и на културном плану – указао је Младеновић.

Подсетио је да је Град Београд од 2013. године потпуно другачије уредио односе са руским партнерима.

– Од тог периода урађено је много тога на побољшању односа. Посебно бих истакао да је много урађено на културном плану, пре свега подизањем споменика и обележавањем догађаја из наше заједничке историје – навео је помоћник градоначелника.

Истакао је да је подигнут споменик руским морнарима на Калемегдану, који су први дејствовали против напада Аустроугарске на Београд и Србију. Такође је подигнут споменик цару Николају II Романову у центру Београда.

– Враћена су имена улицама које су назване по маршалима и генералима који су ослобађали Београд 1944. године. Вођена је опсежна обнова руских некропола и зграде Руског посланства које је страдало у бомбардовању. Било је изузетно важно повезати Први и Други светски рат, као и све што нас повезује као два народа – указао је Младеновић.

Он је рекао да је Град Београд са Москвом повратио братске односе.

– Наизменично смо организовали Дане Београда у Москви и Дане Москве у Београду. Организовали смо подизање споменика Николају Краснову, човеку који је пројектовао и изградио на десетине зграда у српској престоници између два светска рата – навео је Младеновић.

Истакао је и значај унапређења сарадње на економском плану.

– Ми смо као локална самоуправа унапредили однос са руским партнерима путем сарадње са компанијама „НИС” и „Лукоил”. Сада преговарамо са компанијом „Синара” и руским железницама о обнови београдског железничког чвора – закључио је Младеновић.

У уводном делу конференције учествовали су и министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, министар без портфеља Ненад Поповић и амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко.

Конференцију су организовали Међународни дискусиони клуб „Валдај” и Руски дом у Београду.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Направићемо заједничку акцију како бисмо решили проблем журки за малолетнике

Следећа вест

Весић: У насељу Браће Јерковић обнавља се истоимена улица, а предстоји и изградња вртића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *