Весић: Расписан тендер за набавку 100 нових зглобних аутобуса

Нема коментара Share:

28.06.2021.
Град Београд је расписао тендер за куповину 100 нових зглобних аутобуса који ће користити погон на природни гас. Очекујем да се тендер заврши у наредна три месеца и да ће бити изабрана компанија од које ће Град купити возила како би до краја године била започета испорука аутобуса, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Он је истакао да ће то ће бити једна од највећих набавки нових аутобуса за ГСП у једној години, од које је већа само куповина од пре две године, када је набављено 244 аутобуса, чиме је, како је рекао, возни парк градског саобраћајног предузећа скоро у потпуности обновљен.

– Током текуће године Град је већ потписао уговор о набавци 10 електроаутобуса. На тај начин спроводимо стратегију према којој постепено из јавног превоза елиминишемо возила која користе дизел гориво и набављамо она која користе еколошки прихватљивија горива. Планирамо да у наредних пет година купимо још 500 аутобуса на природни гас, међу којима ће бити зглобни, али и соло аутобуси. Сваке године Град ће куповати по 100 аутобуса, како бисмо до 2027. године имали комплетан возни парк аутобуса који користе природни гас или погон на електричну енергију – рекао је Весић.

Нагласио је да ће Град наставити са куповином електричних аутобуса, као и тролејбуса.

– Према садашњим плановима, наредне године Град би требало да купи 40 тролејбуса. До 2028. године, када буде прорадила прва линија метроа, односно до 2030. године, када буде прорадила и друга линија метроа, Београд ће имати јавни превоз у којем нема возила која користе дизел гориво. То значи да ћемо у тој намери успети пет година после Париза, који је тај циљ поставио за 2025. годину. Наш циљ за 2030. годину је да Београд има само аутобусе на природни гас, електроаутобусе, две линије метроа, БГ воз и проширену трамвајску мрежу. То је наш допринос заштити животне средине, повећању комфора грађана и наравно бољем градском превозу – рекао је Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Никодијевић позвао грађане да вечерас испред Старог двора дочекају златне кошаркашице

Следећа вест

Никодијевић честитао кошаркашицама Србије златну медаљу на Европском првенству

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *