Бесплатни летњи програми за пензионере

Нема коментара Share:

02.07.2021.
Град Београд у овом тренутку има 32 клуба за најстарије суграђане, а јуче је у Миријеву отворен  13. по реду за протеклих седам година, рекла је секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић гостујући на ТВ Пинк.

– Врло је важно да смо се вратили раду клубова за најстарије јер су они у протеклих 15 месеци били затворени због пандемије. Такође, треба рећи и да је њихово поновно отварање у великој мери заслуга самих старијих суграђана у Београду којих је у доби од 65 плус вакцинисано више од 80 одсто. То је 250.000 људи који су нам били приоритетна група. Ми смо тај циљ испунили и они су заслужили да се врате својим активностима у клубовима. Током лета за њих смо осмислили 13 бесплатних програма у клубовима за старије, од курсева ручних радова до управљања друштвеним мрежама. Поново крећемо и са излетима по Србији за најстарије суграђане а да би се та прилика искористила, потребно је да контактирају са својом општином. Град је онолико велики колико може да пружи својим суграђанима, а имајући у виду да су најстарији у великој мери изградили овај град, жеља нам је да им се одужимо тако што ћемо водити рачуна да имају квалитетан живот и достојну старост – истакла је Наташа Станисављевић.

У плану активности, клубови за активно старење Геронтолошког центра Београд својим корисницима у наредном периоду нуде бесплатне курсеве и радионице из различитих области. Едукативни програми су прилагођени свим заинтересованим сениорима без обзира на претходни ниво знања. Циљ програма је подстицање неформалног образовања, развијање аматерског стваралаштва, социјализација корисника, развијање моторичких способности и координација и стицање знања и вештина из различитих области. Програме спроводе и реализују радни терапеути дневних центара и клубова.

Током јула члановима су на располагању следеће активности и курсеви:

  1. Курс рачунара

У оквиру овог курса полазници ће се упознати са основама рада на рачунару. Програм курса обухвата управљање датотекама, рад на интернету, отварање имејл-адресе, отварање налога и упознавање са друштвеним мрежама. Максималан број полазника по једној групи је пет особа, а курс траје 10 часова. Локације су: Клуб „Стари град 2” Светогорска 14, понедељак и петак од 9 до 10.30 и од 11 до 12.30 часова; Клуб „Дринка Ћуковић”, Булевар краља Александра 265, уторак од 9 до 10.30 часова.

  1. Курс употребе андроид телефона и управљање мобилним апликацијама

У оквиру овог курса полазници ће се упознати са употребом и радом на андроид телефонима, савладавати основне апликације за коришћење, као и друштвене мреже. Максималан број полазника по једној групи је седам особа, а курс траје седам часова. Локација су: Клуб „Дринка Ћуковић”, Булевар краља Александра 265, уторак од 11 до 12.30 и петак (од 23. јула) од 11 до 12.30 часова; Клуб „Михајло Ступар 1”, Генерал Жданова 32, среда од 9.30 до 11 часова; Клуб „ Стари град 2”, Светогорска 14, четвртак од 9 до 10.30 и од 11 до 12.30 часова.

  1. Курс фотографије        

У оквиру овог курса чланови ће имати могућност да сазнају нешто више о фотографијама и њеним могућностима, основама фотографије кроз задатке (портрет, пејзаж, мртва природа), као и основама обраде фотографије на свом телефону. Услов за похађање курса је да полазник има свој мобилни телефон или фотоапарат. Курс траје седам часова. Максималан број полазника по једној групи је седам особа. Локације су: Клуб „Стари град 2”, Светогорска 14 (од 20. јула), уторак од 9 до 12 часова.

  1. Креативне радионице за сениоре

Креативне радионице су намењене свим члановима који желе да на креативни начин испуне своје слободно време. У оквиру радионице чланови имају могућност да усавршавају постојеће технике и да усвајају нова знања и вештине из различитих хоби техника. У договору са корисницима, у зависности од њихових интересовања и потреба, у оквиру сваке радионице ће се обрађивати више техника (декупаж, трансфер, израда цветова од папира, плетење корпица од новина итд.). Максималан број полазника по једној групи је 10 особа. Локације су: Клуб „Драгиша Ћирић”, Бежанијска 2, понедељак од 9 до 11.30 часова; Клуб „Стари град 2”, Светогорска 14, уторак од 9 до 11.30 часова. 

  1. Курс декупажа

На овом курсу полазници ће имати могућност да науче хоби технику декупажа, мешање боја и да се упознају са материјалима за рад. Обрађују се дрво, стакло, керамика. Чланови доносе  своје предмете које након курса носе кући. Курс траје седам часова. Максималан број полазника по једној групи је 10 особа. Локације су: Клуб „Стари град 2”, Светогорска 14, уторак од 9 до 11.30 часова; Клуб „Анђелка Трнавац”, Црнотравска 136, петак од 11 до 12.30 часова.

  1. Курс трансфер технике

Курс трансфер технике полазницима пружа основна знања и вештине како да трансферују текст или слику на жељену површину. У оквиру курса упознају се са техником рада и материјалима. Максималан број полазника по једној групи је седам. Локација је Клуб „Драгиша Ћирић”, Бежанијска 2, понедељак од 9 до 11.30 часова.

  1. Курс шивења

Курс омогућава полазницима да на једноставан начин овладају основама кројења и шивења. Програм курса обухвата упознавање са радом на машини за шивење, разним врстама материјала, као и кројењем и моделирањем према грађи полазника. Максималан број полазника по једној групи је пет особа. Локација је Клуб „Врачар”, Симе Игуманова 4, среда од 9 до 11 и од 11 до 13 часова.

  1. Радионица пачворк

Полазници се упознају са посебном техником шивења, спајања различитих комада тканине по одређеном шаблону. Овом техником настају прекривачи, јастучнице, торбе. Максималан број полазника по једној групи је пет особа. Локација је Клуб „Врачар”, Симе Игуманова 4, четвртак 9 до 11 и од 11 до 13 часова.

  1. Радионица керамике

У оквиру радионице полазници се упознају са врстама и особинама глине и алатима за обраду кроз три основне технике рада са глином. Максималан број полазника по једној групи је седам особа. Локација је Клуб „Милева Марић Ајнштајн”, Милева Марић Ајнштајн 44, четвртак (од 16. јула) од 9 до 11 часова.

  1. Радионица мозаика

Радионица пружа полазницима основна знања о декорисању површина (зид, под, столови, саксије…) слагањем разнобојних коцкица различитих материјала (плочице, стакло, каменчићи…). Максималан број полазника по једној групи је седам особа. Локација је Клуб „Анђелка Трнавац”, Црнотравска 136, петак од 9 до 10.30 часова.

  1. Радионица мурала

Радионица мурала је намењена члановима Кклуба „Дринка Ћуковић”. У оквиру ове радионице корисници ће имати прилику да се упознају са процесом стварања мурала, материјалима потребним за рад и у пракси ће применити своја стечена знања. Циљ радионице је да се ослика зид у клубу на Звездари. Максималан број полазника по једној групи је седам особа. Локација је Клуб „Дринка Ћуковић”, Булевар краља Александра 265, петак од 9 до 11 часова.

  1. Снимање музичког видео-спота певачке групе „Забрањено старење”

Због немогућности одржавања проба, чланови хора ће се појединачно снимати телефоном и видео-материјал прослеђивати радном терапеуту, након чега ће видео бити едитован и спојен у једну целину. Хор броји око 30 чланова и има своје три ауторске песме. Састанци се одржавају по потреби и на њима се корисницима дају јасне смернице за снимање. Састанци се одржавају у Клубу „Стари град 2”.

  1. Снимање видео-туторијала за Јутјуб канал „Геронтолошки центар Београд”

Видео-туторијали (радионице) у којима чланови дневних центара и клубова презентују неку од својих вештина (вез, хеклање, шивење). Максималан број учесника по једној групи је седам особа. Локација је Клуб „Драгиша Ћирић”, Бежанијска 2, среда од 9 до 11 часова (6. и 13. јул).

Поред наведених курсева, у дневним центрима и клубовима из области радне терапије се одвијају уобичајене, редовне активности: 

– реверзибилни дневни боравак; 

– стандардне друштвене игре (пикадо, домине, шах и „не љути се човече”);  

– читање дневне штампе; 

– конзумирање топлих и хладних напитака по заштитним ценама; 

– психолошка подршка социјалних радника ради спречавања осећања отуђености и депресије код корисника; 

– саветодавни рад са корисницима у циљу остваривања права из области социјалне заштите.

Све активности се спроводе уз поштовање прописаних мера заштите (ношење маски и држање одговарајуће дистанце).

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Предано радимо на даљем развоју Београда бринући о очувању животне средине

Следећа вест

За добровољне даваоце крви улазнице за представе и базене

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *