Радојичић: Преданим радом на реализацији неколико стратешких пројеката, ближимо се томе да Београд постане Зелена престоница

Нема коментара Share:

03.07.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је за магазин „Енергетски портал” да Град Београд планира да у будућности уложи 5,2 милијарде евра како би Београд у наредних 10 година достигао европске стандарде Зеленог града.

Изградња фабрика за прераду отпадних вода, развој система шинског саобраћаја, куповина електричних аутобуса и трамваја, термална рехабилитација зграда, увођење система јавних бицикала, ширење мреже бициклистичких стаза, изградња 10.000 метара квадратних зелених зидова и повећање површина под шумом за 10 одсто само су неки од кључних пројеката како би наш град постао зеленији и еколошки пријатније место за живот, навео је Радојичић.

– На последњој седници Скупштине града усвојили смо неколико стратешких докумената и акционих планова који се односе на питања очувања животне средине. Акциони план за Зелени град је свакако један од најзначајнијих. Главни циљ овог плана је побољшање квалитета ваздуха. Велику захвалност дугујемо Европској банци за обнову и развој и Влади Јапана за пружену помоћ у развоју овог акционог плана – рекао је градоначелник. 

Град Београд је, према његовим речима, усвојио и План квалитета ваздуха до 2030. године, са краткорочним и дугорочним акционим планом. Према анализи еминентних стручњака, саобраћај је константни извор загађења током целе године, док су у зимском периоду највећи проблем индивидуална ложишта, којих има око 200.000 у Београду, казао је градоначелник. 

– Додатно ћемо интензивирати јавни градски превоз, како бисмо подстакли грађане да га користе у већој мери и смањили употребу аутомобила. Дугорочне мере се односе, пре свега, на завршетак обилазнице око Београда, чиме измештамо транзитни саобраћај из центра града. Поред куповине аутобуса на електрични погон и гас, повећавамо број бициклистичких стаза, спроводимо програм гашења котларница и прикључивање грађана на систем даљинског грејања и гасовода и тиме утичемо на побољшање квалитета ваздуха у Београду. Питање смањивања емисије гасова стаклене баште је изузетно важно, посебно у контексту борбе против климатских промена. Потписивањем Споразума градоначелника за климу и енергију 2018. године обавезали смо се да смањимо емисију гасова стаклене баште за 40 одсто и да израдимо Акциони план за одрживу климу и енергију. Овај план јесте амбициозан, али нашу визију Београда као зеленог и одрживог града можемо постићи једино заједничким радом на реализацији овог плана – истакао је Радојичић

Он је додао да ће свакако на квалитет ваздуха у Београду позитивно утицати метро и подсетио да ће изградња прве линије Београдског метроа почети крајем године.

– Метро ће смањити градске гужве за 30 одсто, што ће свакако утицати на квалитет ваздуха. Београд заслужује да има више зелених површина у центру града и на томе активно радимо. Само на Савском тргу посађено је око 300 стабала. У плану је реализација пројекта изградње линијског парка на Доњем Дорћолу, који обухвата потез од Бетон хале до Панчевачког поста, а планирне су и пешачке и бициклистичке стазе у оквиру овог пројекта. Током 2019. године покренута је и акција „Дрво за Београд” заједно са Немачком развојном агенцијом – ГИЗ. Као резултат те акције Београд је добио 2.000 стабала – нагласио је градоначелник. 

Град Београд настоји да нађе потпуно решење за канализацију и систем за прераду отпадних вода.

– Активно радимо на решавању вишедеценијског проблема директног испуштања канализације у наше реке. У току је израда пројекта, а на јесен почиње изградња фабрике за прераду отпадних вода у Великом селу. Постројење ће се простирати на површини од 97 хектара. Фабрика ће прикупљати отпадне воде из централног дела старог Београда, али и отпадне воде из Сремчице, Железника и Бановог брда, као и Новог Београда и Земуна – истакао је Радојичић.

Циркуларна економија је један од циљева Зеленог плана Европе, а најважнији инструмент циркуларне економије је рециклажа, додао је Радојичић. Град Београд је, како је казао, усвојио Локални план управљања отпада 2021–2030. Циљ је да се повећа стопа рециклирања отпада из домаћинстава, као и да се значајно смањи количина биоразградивог отпада који се депонује.

– Тренутно имамо око 730 подземних контејнера за одвајање отпада, а до краја године у плану је набавка још 300. У плану нам је такође да поделимо још 25.000 канти за сепарацију отпада, а тренутно око 27.000 домаћинстава користи такве канте на територији престонице. Како бисмо на депонију Винча одвозили само рециклабилни отпад, планирамо да изградимо још седам рециклажних центара и четири трансфер станице где ће се отпад допремати пре одвожења на даљи третман – закључио је градоначелник Београда. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Стублине добиле градску воду, данас почињу радови на водоводу од Грабовца до Вукићевице

Следећа вест

Весић: Споменик жртвама рата 1990–1999. године биће подигнут 8. новембра

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *