Весић: Програм бесплатних таблета и уџбеника за око 103 хиљаде деце из Београда

Нема коментара Share:

08.07.2021.
Од нове школске године око 103 хиљаде девојчица и дечака са територије Београда биће обухваћено програмом бесплатних таблета и уџбеника, рекао је заменик градоначелника Горан Весић. Град Београд ће ова наставна средства обезбедити за све ученике који у државним школама похађају трећи, четврти, пети и шести разред, што је тачно 67.592 деце, а таблети ће бити подељени родитељима уз реверс на три године и то у школама и општинама. Очекује се да подела таблета буде између 15. августа и 1. септембра, додао је Весић.

– Таблети ће бити осигурани, те уколико се оштети или буде украден, родитељи ће добијати замену. После три године таблети постају власништво родитеља. Сваки таблет ће имати картицу за бесплатан интернет. Уз сваки таблет ученици ће добити и бесплатне дигиталне уџбенике – истакао је Весић за ТВ Пинк.

Он је најавио да ће Град купити и 6.949 лаптопова за све наставнике и учитеље за поменуте разреде, такође са бесплатним дигиталним уџбеницима, а свака учионица имаће бесплатан вај-фај.

– Желим да деца Београда имају оно што немају деца Париза, Рима, Лондона и многих других европских градова. Треба да будемо храбри јер на овај начин улажемо у образовање деце и опремање наставника – рекао је Весић.

Са ових уређаја моћи ће да се „иде” само на образовне сајтове са „беле листе” које је одредило Министарство просвете. Кад је реч о деци првог и другог разреда, којих има око 34 хиљаде, Град ће купити по четири штампана уџбеника из српског, односно матерњег језика, математике, света око нас и изабраног страног језика. Вредност та четири уџбеника је око шест хиљада динара, нагласио је Весић, најављујући да ће тендер за то бити расписан наредних дана, те да ће новац бити уплаћен директно издавачима са којима ће се око детаља родитељи договарати.

– Мислим да смо на овај начин заиста растеретили кућне буџете и омогућили родитељима да тај новац искористе да деци купе нешто друго. Такође, на овај начин показали смо да су сва деца иста за нас, што је и најважнија порука – казао је Весић.

Следеће године ће шестаци пренети свој таблет у седми разред, као и сви остали, а Град ће купити таблете само за децу која полазе у трећи разред, док ће ученици прва два разреда и даље добијати штампане уџбенике.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Тендер за субвенције за куповину бицикала домаће производње средином јула

Следећа вест

Весић: Бесплатне школе спорта за основце од првог до четвртог разреда

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *