Весић: Бесплатне школе спорта за основце од првог до четвртог разреда

Нема коментара Share:

08.07.2021.
Град Београд је заједно са Министарством омладине и спорта покренуо у 12 општина бесплатне школе спортова за ђаке од првог до четвртог разреда. То је пројекат који ће обухватити 62.000 малишана и на то сам посебно поносан, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић гостујући у јутарњем програму ТВ Пинк.

Весић је истакао да су деца у поменутом узрасту „најугроженија” по питању спорта јер са учитељицама, односно учитељима најмање раде на физичком васпитању.

– Желимо тој деци да омогућимо бесплатне школе спорта, а тим програмом биће обухваћено 62.000 малишана. То значи да ће деца моћи да се пријављују за школе спорта у кошарци, фудбалу, атлетици, одбојци, рукомету, плесу, борилачким вештинама и гимнастици. Тренутно је највише пријава за плес и борилачке вештине. Деца ће се пријављивати у школама, а ми смо обезбедили новац за наставнике који ће добијати 1.500 динара по часу. Часове ће држати студенти и професори ДИФ-а, који су уједно и направили програме. Термини су често између две школске смене како наставници не би имали додатни долазак у школу. На тај начин смо, примера ради, породици са двоје деце уштедели сигурно између 30 и 50 евра на месечном нивоу. Као и код таблета, који ће свако дете добити, желимо да сва деца имају прилику да се баве спортом и да не зависе од тога да ли родитељи имају или немају новац. Спорт мора да буде доступан сваком детету и због тога ће деца два пута недељно похађати бесплатне школе спорта. Да ли ће неко дете после тога наставити да тренира у неком клубу и колико ће развити свој таленат, потпуно је друго питање. Од јануара ће овај програм бити доступан и у преосталих пет општина – рекао је Весић.

Говорећи о тренутној ситуацији са пандемијом вируса корона, Весић је напоменуо да не би унапред говорио о евентуалном погоршању епидемиолошке ситуације.

– Чињеница је да је током последњих неколико дана повећан број људи који се вакцинишу, вероватно јер су људи чули да постоји могућност да се заразе новим сојевима ковида-19. Ипак, све то је далеко од онога што очекујемо и мислим да можемо много боље. У Београду смо стигли до скоро 53 одсто имунизованих када су у питању лица преко 18 година, док је број ревакцинисаних преко 51 одсто. Недостаје нам десетак хиљада вакцинисаних да бисмо достигли зацртану бројку од 750.000 вакцинисаних Београђанки и Београђана. Чињеница је, са друге стране, да бисмо могли да имамо већи број младих који се вакцинишу, па ће у том правцу ићи и наше наредне кампање. Град Београд је Влади Републике Србије предложио неколико идеја како бисмо могли то да урадимо, па остаје да се види шта ће од тога бити усвојено. Потребна нам је додатна кампања и стимулација младих за вакцинацију. Ми смо земља која се налази на прагу колективног имунитета и још нам је потребно између 10 и 15 одсто вакцинисаних грађана како бисмо били потпуно заштићени од нових сојева и вратили се нормалном животу. Број заражених је у директној вези са бројем вакцинисаних. Пунктови за вакцинацију раде, грађани се могу вакцинисати и у свим домовима здравља, а читав процес траје неколико минута. Грађани могу да бирају вакцину, процес је лак и једноставан, а све је то омогућио председник Александар Вучић, који је обезбедио довољан број вакцина свих произвођача – истакао је Весић.

Он је подсетио да је Град Београд расписао тендер за избор партнера који ће наплаћивати карте у јавном превозу и да је посао добила турска компанија „Кенкарт”.

– „Београдска картица” је нова картица, тако да „бус плус” картица више не постоји. Разлика између „београдске картице” и претходних је та што „београдска картица” у себи има два „новчаника”. Једним се плаћа превоз, а другим омогућава остваривање попуста у различитим институцијама. Грађани који имају редовно плаћен јавни превоз могу да одлазе на пет градских базена по цени од само динар. То је заиста веома велика погодност, а то ћемо радити и са позориштима, музејима и другим институцијама. На тај начин ћемо стимулисати плаћање јавног превоза, а у будућности ће постојати могућност допуњавања картице на рецикломатима које смо почели да постављамо по граду. „Београдска картица” се може набавити на свим продајним местима, као што је био случај и са „бус плус” картицама – рекао је Весић.

Поводом информација да је турска компанија ангажовала приватно лиценцирано обезбеђење које ће асистирати контролорима, Весић је потврдио да је јуче контактирао са поменутом компанијом.

– Јуче сам упутио писмо турској компанији „Кенкарт”, која је најавила ангажовање лиценцираног приватног обезбеђења, и нагласио сам да обезбеђење у возилима јавног превоза може да буде ангажовано само за заштиту контролора. Обезбеђење не може да легитимише грађане или да врши контролу карата. Контролу карата врше контролори, а легитимисање може да обавља само Комунална милиција или друга службена лица. Разумем њихову потребу да заштите контролоре с обзиром на то да је само од почетка године забележено више од 50 напада на лица која контролишу карте у превозу. Једноставно, закон је изнад свега и сви морају да се придржавају законских прописа, било који посао да је у питању – нагласио је Весић.

Према његовим речима, Град Београд годишње субвенционише јавни превоз са 240 милиона евра, док од наплате карата инкасира око 65 милиона.

– То значи да директно из буџета дотирамо 175 милиона евра. Нигде у свету јавни превоз није профитабилан, али је реално да дотација износи око 80 милиона евра, што је европски ниво. Све наведено значи да из буџета сваке године дајемо 95 милиона више него што је потребно, а све због тога што неки људи не плаћају карте. Износ од 95 милиона евра би сваке године могао да обезбеди куповину 285 нових аутобуса или изградњу 46 вртића или школа. То је наша реалност и то би требало да знамо. У односу на 2012. годину, данас имамо 12.657.000 више километара на годишњем нивоу, будући да су уведене нове линије и да се превоз „шири”. Имамо 1.127 полазака више и 72 аутобуске линије више. Данас имамо 503 аутобуске линије у односу на 431 из 2012. године. Због повећаног обима превоза расту и трошкови, па је мој апел свим грађанима да плаћају превоз јер тиме обезбеђују улагање у већи квалитет превоза – закључио је Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Програм бесплатних таблета и уџбеника за око 103 хиљаде деце из Београда

Следећа вест

Позив добровољним даваоцима крви

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *