Градоначелник Радојичић: Теслиних сат времена у Старом двору

Нема коментара Share:

10.07.2021.
Србија од 2011. године као национални Дан науке обележава 10. јул, када се 1856. године у селу Смиљану у Лици родио Никола Тесла.

– Никола Тесла је био истински великан и научник светског гласа. Његов генијални ум и открића препознати су у целом свету. Последње у низу заслужених почасти Тесли је у јуну указала канадска покрајина Онтарио, која је 10. јул прогласила за званични празник, Дан Николе Тесле – казао је градоначелник Радојичић.

Тесла је аутор више од 700 патената. Полифазни систем, обртно магнетно поље и систем наизменичних струја само су неки од Теслиних проналазака који су утицали на цело човечанство.

– Наш велики научник је Београд посетио само једном. Било је то у јуну 1892. године. Tада је Тесла у нашем граду боравио свега 31 сат. У згради Старог двора, данас Скупштини града, провео је сат времена у разговору с краљем. Теслина посета Београду је остала упамћена као дирљива и величанствена.  Наш град наставља да памти и слави великог генија кроз музеј који носи његово име. Зато бих све Београђане и госте Београда позвао да посете Музеј Николе Тесле и боље се упознају са животом и радом нашег великог сународника – закључио је градоначелник.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Београд добио још једну књижару у центру града

Следећа вест

Завршени радови у Цара Николаја Другог

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *