Весић: Иницијатива за измену закона како би инвеститори имали обавезне полисе осигурања у случају штете трећим лицима

Нема коментара Share:

18.07.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић најавио је да ће Влади Републике Србије упутити предлог за што хитнију измену Закона о планирању и изградњи, а једна од важних ствари коју ће иницирати јесте да се уведе обавеза инвеститора да има полису осигурања од штете трећим лицима. Он је прецизирао да су грађани из урушеног објекта на Врачару привремено смештени у хотелу „Славија”, те да се сутра поново очекује састанак у вези са трајним решавањем њиховог проблема. 

– Грађанима ће штета бити надокнађена. Постоје две могућности за то, једна је да то учини сам инвеститор, а друга да то уради Град и да потом надокнади од инвеститора. Хвала богу нико није страдао, али треба да знате да су грађани из својих домова истрчали без докумената и основних ствари. Зграду чува Полиција заједно са Комуналном милицијом, а грађевинска инспекција наложила је хитно санирање јаме која је изазвала рушење. Чекамо налазе стручњака да бисмо сазнали да ли уопште може да се уђе у зграду како би грађани уз помоћ ватрогасаца покупили најосновније ствари и како би се организовало измештање намештаја. Грађани неће дуго остати у хотелу, изнајмићемо станове за њих, чији ће закуп морати инвеститор да плати, и то све док се трајно не реши њихово питање. То ће бити епилог и будите сигурни да ће се тако догодити – рекао је Весић за ТВ Танјуг. 

Када је реч о иницијативи за измену поменутог закона, Весић је прецизирао да, ако се усвоји, инвеститор неће моћи да добије грађевинску дозволу док нема полису осигурања. 

– Да то постоји, сада би осигурање платило сву штету. Такође, Град ће тражити да се за лица која врше надзор уведе да приликом добијања лиценце имају полису осигурања професионалне одговорности за случај штете трећем лицу – казао је Весић. 

Заменик градоначелника најавио је и појачану инспекцијску контролу градилишта, напоменувши да је немогуће константно контролисати више од две хиљаде градилишта, због чега је апеловао на савесно и одговорно обављање посла. 

– За конкретни случај у Видовданској улици поднете су кривичне пријаве против инвеститора, надзора, извођача, многи од њих већ су дали изјаве и сада је на тужилаштву да покрене кривичне поступке и да се утврди одговорност. Нико није страдао, али је материјална штета огромна – истакао је Весић.  

Весић је најавио и да ће иницирати да се у закон унесе правило да пре добијања употребне дозволе сваки инвеститор мора да приложи доказ о кретању грађевинског отпада. Циљ овог потоњег јесте решавање проблема „дивљих депонија” и нелегалног одлагања грађевинског отпада било где у граду, закључио је Весић.  

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник Радојичић: Све градске службе су у приправности

Следећа вест

Градоначелник Радојичић, домаћин „Колективног венчања”: Традиција којом се слави љубав и породица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *