Град Београд уводи систем за рану најаву поплава на бујичним водотоковима

Нема коментара Share:

20.07.2021.
Помоћник градоначелника Андреја Младеновић најавио је данас да се тренутно у Београду уграђује 20 хидролошких станица које ће јављати висину водостаја и брзину протока воде, као и 40 кишомера – мерача падавина. 

Младеновић је објаснио да ће са тим подацима, које ће обрађивати РХМЗ као  једина обучена државна институција, моћи да се правовремено реагује и на време спасу пре свега људски животи, а онда и материјални ресурси. 

– У овој поменутој првој фази изабрани су сливови Топчидерске, Баричке, Барајевске реке, Грочица, Дубочајски поток, река Раља, Турија и Лукавица – додао је помоћник градоначелника.

Осврнувши се на катастрофалне поплаве које су последњих дана задесиле више земаља западне Европе, он је подсетио да те слике умногоме подсећају на поплаве које су погодиле нашу земљу 2014. године. 

– Баш та ситуација утицала је да Град Београд започне више пројеката на сузбијању и умањењу ризика од временских непогода и других катастрофа. Имајући у виду да је Београд као локална самоуправа надлежна за водотокове другог реда, којих има 192 на територији нашег града, урађен је пројекат „Успостављање система за рану најаву на водотоковима другог реда” – рекао је Младеновић.

Он је објаснио да то у пракси значи да је урађен пројекат за 65 сливова у првој фази, односно за мање речице и потоке који у условима без падавина изгледају безазлено, али се након пљускова или дуготрајних киша претварају у бујице и носе све пред собом. 

Такође, предвиђено је хидролошко и метеоролошко осматрање. 

Према његовим речима, након инсталације ове опреме. у плану је наставак пројектовања и инсталација за преостале водотокове другог реда на територији града Београда.

– Свесни чињенице да праћење и упозоравање није довољно да би се спречило изливање бујичних водотокова започели смо пројектовање акумулационих брана или ретензија које директно доприносе смањењу односно потпуном потирању катастрофалног учинка бујичних водотокова – најавио је Младеновић и прецизирао да је по проценама стручњака на територији града Београд потребно осам акумулационих брана. 

У току је добијање неопходних дозвола за изградњу будуће ретензије бране Ресник – Сикијевац и припрема тендера за израду пројекта за ретензију Барич на Баричкој реци, најавио је помоћник градоначелника.

– Минули догађаји показују да једино брзим и ефикасним одговором на кризне ситуације можемо умањити губитке људских живота и материјалну штету. Климатске промене упозоравају да се не може са апсолутном сигурношћу предвидети и предупредити катастрофа, али да морамо учинити све што је у нашој моћи да последице буду што мање – закључио је Младеновић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Грaдoнaчeлник Рaдojичић честитао Курбaн-бajрaм вeрницимa ислaмскe вeрoиспoвeсти

Следећа вест

Весић: Грађани укључени у пројекат метроа, изградња почиње у новембру

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *