Весић: Станари из Видовданске за годину дана добиће станове у новој згради на истој локацији

Нема коментара Share:

21.07.2021.
Град Београд ће срушити зграду у Видовданској улици, изградиће у року од годину дана нову на истом месту и сви грађани који су власници станова добиће у новој згради станове исте квадратуре, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић после састанка са станарима, којем је присуствовао и Миљко Ваљаревић, заштитник грађана Града Београда. 

Ову понуду Града су начелно прихватили сви станари, а Весић је прецизирао да ће сваки од станара потписати уговор са Дирекцијом за грађевинско земљиште и изградњу Београда која ће срушити зграду и сазидати нову. 

– То значи да ће се они у року од годину дана, колико би требало да траје поступак пројектовања и изградње, уселити у станове на локацији на којој се налази стара зграда. У међувремену ће станари који живе у хотелу „Славија” бити смештени у градске станове које неће плаћати, где ће моћи да живе док се не изгради нова зграда – рекао је Весић.

Када је реч о преузимању ствари из станова, Весић је нагласио да је Грађевински факултет преузео обавезу на себе да ангажује своје најбоље стручњаке да утврде шта треба да се уради како би се то безбедно реализовало.

– Никада нећу допустити да се понови ситуација из 2008. године јер станари у Дубљанској улици и после 13 година немају кров над главом. Зато смо донели одлуку да Град Београд изгради зграду, а ми ћемо наставити да тужимо инвеститора и наплатићемо сваки динар који смо уложили. Боље је да ми тужимо инвеститора и да чекамо него да се станари прегањају са инвеститором и да за то време немају где да живе. Ово је прави пут да ови људи за годину дана буду у новим становима и најбоље решење. Ризик борбе са инвеститором смо ми преузели и драго ми је што смо успели да нађемо правни основ за то – истакао је Весић.

Према његовим речима, како би се убудуће предупредиле оваквe ситуације, Град Београд ће најкасније до краја ове недеље послати Влади Србије захтев да се по хитном поступку измени Закон о планирању и изградњи и да се уведе обавеза инвеститора да имају полису осигурања штете за трећа лица. 

– Ово је прави пример како Град треба да стане иза својих грађана и гарантујем да ће грађани живети на истом месту и у истој квадратури. Када станари потпишу уговор са Дирекцијом, биће им понуђена и могућност да узму неки од постојећих станова уместо стана у Видовданској улици – истакао је Весић.

Он је нагласио да ово не зауставља кривичне поступке који се воде против инвеститора, надзора, онога ко је изводио радове и да ће сви одговарати за штету јер ту има и покретне имовине. Овде није реч о градској него општинској грађевинској дозволи јер је се гради испод 1.500 квадрата, али је важно да се помогне грађанима, рекао је Весић.

– Не постоји нико у Београду ко би ставио свој потпис да је безбедно да људи уђу у зграду и узму своје ствари. Данас смо чули тумачење декана Грађевинског факултета, који је рекао да ни насипање земље не би зграду учинило безбеднијом. Чекамо да видимо шта је потребно да се уради како би било безбедно да људи уђу у зграду и узму ствари. Постоји и опција према којој ће у зграду ући само припадници Сектора за ванредне ситуације, без станара. Важнији је било чији живот од материјалних ствари, без обзира на вредност. У том случају штета ће бити процењена на основу изјава оштећених, према Закону о природним катастрофама, а такав случај је рецимо после великих поплава. Процес издавања грађевинске дозволе је такође предмет истраге тужилаштва, али колико сам разумео, овде није проблем у дозволи, већ у непоштовању пројекта, односно прописа који се тичу дубине копања и обезбеђивања јаме – истакао је Весић. 

Сви поступци биће убрзани, тачније радиће се по хитном поступку, што омогућава закон у случају природних катастрофа. Пројектовање ће бити завршено у временском периоду колико је потребно, максимум два, два и по месеца и одмах након тога почиње да се гради, навео је Весић.   

Осим иницијативе да се измени закон, којим би се инвеститор обавезао на полисе осигурања, инвеститор би требало и да се обавеже да пре почетка изградње уради снимање свих околних објеката, а та иницијатива тек ће се разрађивати. 

Представник станара Новица Станимировић је рекао да је у овој несрећи која је задесила њега и његове комшије било и среће.

– Град нам је понудио и дао заиста квалитетну и коректну понуду, и моје комшије и ја смо на томе веома захвални. Захваљујем и мојим комшијама који су исказали јединство без кога не бисмо решили овај проблем. Ми смо заиста, и ту нема никакве лажи, захвални Граду који је преузео обавезу на себе јер у противном бисмо жестоко „висили” док бисмо се „гањали” са инвеститором и тражили неку накнаду. Захваљујем се господи Весићу и Ваљаревићу који су промптно одреаговали, ми који нисмо имали где у овом тренутку смо у хотелу, а они који су могли сместили су се код своје фамилије – казао је Станимировић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Зоран Радојичић: Добровољна ватрогасна друштва за безбеднији Београд

Следећа вест

Весић: Спољашњи базени на Бањици реновирани за двадесет дана

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *