Деца из дијаспоре на „шампионској” тераси Старог двора

Нема коментара Share:

29.07.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић и помоћник градоначелника Андреја Младеновић примили су данас у Старом двору више од 200 деце српског порекла из дијаспоре која су полазници кампа „Спорт старс”, а бораве у Србији од 21. до 31. јула. 

Обраћајући се деци, Весић је рекао да они потичу из различитих крајева, али да је, како је истакао, свима заједничко да припадају српском народу и да им је свима главни град Београд.

– Треба да волите своја места, своје суграђане које год вере и националности били, али треба да чувате свој идентитет, своју културу, осећај припадности нашем народу и, што је најважније, да будете поносни што сте део српског народа. Ми, као највећи народ на Балкану, имамо и највећу обавезу да чувамо и себе, али и друге. Што више упознајете Београд, ви постајете свесни каква је наша историја, традиција и култура – истакао је Весић.

Он је деци посебно указао на чувени балкон Старог двора где долазе наши најбољи спортисти, наши шампиони после освајања трофеја и медаља и где их дочекују Београђани.

– Наши спортисти који сада освајају медаље на Олимпијским играма у Токију такође ће доћи на овај балкон. Данас ћемо ту терасу да отворимо за вас, јер данас сте ви наши шампиони. Имаћете прилику да се попнете на терасу где су били и Новак Ђоковић и наши ватерполисти, одбојкаши и одбојкашице, кошаркаши и кошаркашице и сви они који су освајали медаље за Србију – рекао је Весић, који је децу повео на „шампионски” балкон, после чега је за њих у двору уприличен ручак. 

Андреја Младеновић је позвао децу да по групама обиђу и „шампионску терасу” у Старом двору, прецизирајући шта су све видела у Београду, као и то да им предстоји обилазак споменика Стефану Немањи и Храма Светог Саве. 

Младеновић је истакао да је овај камп одлична прилика да деца упознају престоницу Србије и њене културно-историјске споменике.

Лазар Младеновић, директор кампа „Спорт старс”, прецизирао је да је ове године организован нешто већи камп него лане, са око 250 пријављених учесника, али да је због глобалне епидемиолошке ситуације дошло око 230 деце. 

– Претходних осам дана они су у Дому ученика „Патријарх Павле”, где су им обезбеђени смештај, оброци и терени за тренинге. Тренирали су два пута дневно, а похађали су и часове српског и историје – рекао је Лазар Младеновић, наводећи да је слоган манифестације „Србија те зове”. 

Он је појаснио да су у Београд дошла деца из дијаспоре, и то из Аустрије, Немачке, Шведске, Америке, Канаде, Аустралије, као и деца из региона, са Косова и Метохије и из Србије. Дакле, додао је Младеновић, ове године је пет пута већи број деце него прошле. 

На крају је истакао да је велика част што су другу годину заредом организовани пријеми код председника Србије и заменика градоначелника, на чему им је захвалио, као и на томе што су препознали да је ово „важна српска национална прича”.

– Деци на овај начин показујемо да је Београд њихов град, а Србија њихова земља и да немају дилему за кога ће да наступају на будућим спортским такмичењима – казао је Младеновић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Град и општине поново организују једнодневне излете за најстарије суграђане

Следећа вест

Завршена рекoнструкција улица Јована Бранковића и Шангајској

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *