Градоначелник Зоран Радојичић у посети једном од највећих и најпосећенијих београдских излетишта

Нема коментара Share:

03.08.2021.
Градоначелник града Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас заједно са председником градске општине Сурчин Стеваном Шушом радове на реконструкцији крова на летњој сцени у Бојчинској шуми, који ће бити завршени у септембру, а за шта је издвојено близу 16,6 милиона динара. Бојчинска шума, која се налази у општини Сурчин, простире се на око 670 хектара површине, а поред различитих садржаја у природи, од следеће године поново ће се одржавати традиционална манифестација „Бојчинско културно лето”.

– На самом почетку Бојчинске шуме 2010. године направљена је летња позорница, а уз позорницу се налази и наткривено амфитетарско гледалиште за хиљаду посетилаца. На том месту се одржава манифестација „Бојчинско културно лето”. Прошле године реконструисани су бина и простор око бине, а ове године обнавља се кров. Нови кров биће од природног материјала и уклапаће се у амбијент, а рок за завршетак ових радова је половина септембра – нагласио је Радојичић.

Непосредно иза позорнице изграђена је уметничка колонија, то јест шест дрвених кућица где се одржавају сликарске и вајарске колоније.

– По завршетку радова на кровној конструкцији имаћемо и позоришне представе, поетске вечери, концерте и друга културна дешавања, па ће бити богат програм следеће године. Када се заврше радови на крову, посетиоци неће зависити од кише и моћи ће да уживају без обзира на временске услове – навео је Радојичић.

Градска општина Сурчин једна је од најзеленијих општина у Београду и под шумом има укупно више од две хиљаде хектара. Бојчинска шума је од 2013. године на основу одлуке Скупштине Града Београда проглашена спомеником природе, чиме је стављена под заштиту. 

– Захваљујући редовном улагању у ово природно добро, Бојчинска шума је сада једно од најпознатијих излетишта у Београду, а уз овај простор се везује концепт очувања и унапређивања здравља људи. Поред културних дешавања, грађани могу кoристити и друге рекреативне садржаје попут трим-стазе дужине од два километра. Посећеност овог локалитета, као и других у непосредној околини, јасни су показатељи да је еко-туризам велики потенцијал за даљи развој туристичке понуде Београда – рекао је Радојичић.

Овакви делови града су неопходни и старијим и младим људима, поготову деци, јер имају много зеленила. Садржај је обогаћен и опцијом терапијског јахања коња у оквиру Коњичког клуба „Бојчин”.

– За нормалан живот у савременом свету веома је важан контакт с природом – закључио је Радојичић.

Градоначелник је приликом обиласка радова у Бојчинској шуми обишао и Кајак клуб „Прогар” и том приликом се упознао са младим надама Србије у овом спорту, а такође је обишао и радове на изградњи новог ловачког дома. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Водимо стратешку борбу против амброзије у посебно изазовном времену пандемије

Следећа вест

Градоначелник Радојичић: У рукама сам држао олимпијске медаље

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *