Радојичић: Водимо стратешку борбу против амброзије у посебно изазовном времену пандемије

Нема коментара Share:

04.08.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић присуствовао је данас хемијском уништавању амброзије на Бежанијској коси и изјавио да је 2019. године урађена а од 2020. године се и примењује десетогодишња стратегија за сузбијање амброзије на територији града Београда. 

Он је поновио да су ову стратегију радили стручњаци са Биолошког факултета Универзитета у Београду заједно са стручњацима Природно-математичког факултета и Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду. 

– Суштина је да ћемо сваке године повећавати површину на којој ћемо спровести мониторинг, мапирање и уништавање ове биљке. По овом принципу смо радили прошле године, урађен је мониторинг на 2.000 хектара, а на основу података са терена, амброзију смо циљано уништили на 1.200 хектара, што  је око десет пута више површине у односу на 2019. годину – казао је први човек престонице.

Градоначелник је истакао да се ове године мониторинг и мапирање амброзије ради на три хиљаде хектара и да ову активност реализује Завод за биоциде и медицинску екологију у координацији са надлежним Секретаријатом за здравство. 

– Ове године очекујемо да ћемо уништавање амброзије спровести на 30 одсто више површина него претходне године. До сада је хемијским путем на око 70 хектара површине уништена амброзија, кошење је спроведено на 440 хектара у приградском делу, као и на 40 хектара у градском делу, а додатно су у току и редовне активности екипа ЈКП „Зеленило – Београд” које косе на 3.000 хектара јавних површина. У зависности од позиције где се амброзија налази, некада је боље уништити је хемијским путем, а некада кошењем – рекао је градоначелник.

Он је нагласио да амброзије има и на приватним поседима и на пољопривредном земљишту, те да постоје различити концепти и стратегије око тога како повећати обухват уништавања амброзије на тој површини.

– Један правац је кажњавање. Из тог разлога би требало да подижемо свест код грађана да је важно да уништавају амброзију на својим површинама. Брзина ширења честица амброзије је огромна, што демотивише грађане. Примера ради, ако је уништимо овде, нама у ваздуху може да се појави полен амброзије који је дошао са удаљености од 100 километара, односно може да стигне са других локација у Београд. Такође, пуно тога зависи и од временских услова. Нека година је таква да амброзија више цвета, а некада мање. Од првог дана откако сам на позицији градоначелника, тражио сам начин како да у овом сегменту поправимо ситуацију. Једна од идеја ми је била да тражимо стране консултанте који су у својим земљама направили добар резултат, али чињеница је да и неке богате земље имају још увек овај проблем, што значи да се овај проблем не решава тако лако. Одлучио сам се за наше стручњаке, да научници са Биолошког факултета дају своје мишљење – рекао је Радојичић.

Градоначелник је истакао да је посебно значајно то што повећавамо обухват територија где вршимо мониторинг и уништавање амброзије како бисмо смањили респираторне тегобе које полен амброзије изазива код грађана, а то су, пре свега, кашаљ и кијање, посебно имајући у виду тренутну ситуацију са вирусом корона и начин на који се овај вирус преноси.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радови на водоводној мрежи у петак

Следећа вест

Градоначелник Зоран Радојичић у посети једном од највећих и најпосећенијих београдских излетишта

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *