Радојичић: Све више девојчица у Машинској школи у Раковици, бољи услови за све ученике

Нема коментара Share:

05.08.2021.
Започели смо велики инвестициони талас реконструкције школа и обнове фасада, али нам је подједнако важно и да школе имају сва средства за рад и опрему, како би ученици у београдским школама имали што боље услове за даље школовање, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обилазећи данас радове у Машинској школи „Радоје Дакић” у Раковици. 

Школу су обишли и секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак, председник општине Раковица Милош Симић и директорка школе Бојана Стевановић.

У овој средњој школи, коју похађа око 440 ученика, у току су радови на реконструкцији тоалета, канализационе и водоводне мреже и радионице за обављање практичне наставе.

– До сада је школа била прикључена на канализацију преко фабрике ИМР. Овде смо имали две набавке, прва која се односи на санацију мокрих чворова у објекту школе и радионици за обављање практичне наставе, укупне вредности 14, 3 милиона динара, и друга која се односи на изградњу потпуно нове фекалне канализације са прикључком на градску фекалну канализацију, укупне вредности близу 14, 3 милиона динара. Динамика радова је добра, извођачи, надзор и инвеститори све снаге улажу да се радови заврше до почетка школске године. Град Београд, Секретаријат за образовање и Општина Раковица ће на све начине помоћи школи да ученици и запослени у нову школску годину уђу на време, у знатно бољим условима за рад – нагласио је градоначелник.

Он је подсетио да су тоалети били из времена изградње школе почетком 60-тих.

– Овим пројектом ће школа добити модерне тоалете са топлом водом. Најважније је то што ће бити посебно одвојени тоалети за девојчице, што раније није био случај. Данас је у Машинској школи све више девојака, тако да је ово питање било веома значајно – указао је Радојичић.

Говорећи о улагањима, Радојичић је истакао да ће ове године за радове у школама бити издвојено око 250 милиона динара.

– Капиталне инвестиције у школе и вртиће су у фокусу Града Београда већ неколико година и велики број градилишта у образовним установама Београда то показује. Прошлу школску годину започели смо отварањем две нове школе – у насељима Лештане и Бусије, а у плану је изградња још три основне школе у насељима Вељко Влаховић, Миријево и Чукаричка падина. Сви планирани радови који су започети овог лета су реконструкције, једино је у Деветој гимназији планирана и доградња додатних 1.600 квадрата школе – рекао је Радојичић, нагласивши да ће улагања у образовне институције, у сарадњи са републичким институцијама, премашити милијарду динара, као и то да ће најзначајнија инвестиција бити обнова Земунске гимназије.

Градоначелник је истакао да су претходна и ова година биле године великих изазова за наше школство, као и да је акценат био стављен на куповину све неопходне заштитне опреме за функционисање школа, епидемиолошку безбедност и дезинфекцију школа.

– Поред поменутих улагања у опремање и реконструкције, наглашавам да су школе у сваком тренутку имале довољно новца за куповину заштитне опреме. Спремно су дочекале повратак ђака у школске клупе и спремно ће дочекати и овај септембар јер се сви надамо почетку школске године у оптималним, а не пандемијским условима. По завршетку школске године одржао сам и састанак са Саветом директора београдских школа и овом приликом им још једном честитам и захваљујем на труду који су уложили и резултатима које су постигли у ове изазовне и тешке две школске године – закључио је први човек престонице. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Сузбијање комараца сутра на више локација

Следећа вест

Радојичић: Добри услови за лечење деце и екологија су моји приоритети

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *