Весић: Изградња секундарне канализације и пет фабрика за прераду отпадних вода – историјски искорак

Нема коментара Share:

05.08.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас у Палати Србија потписивању анекса уговора за реализацију пројекта „Чиста Србија” између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и кинеске компаније ЦБРЦ. Пројекат обухвата изградњу канализационе инфраструктуре на 16 локација у 14 општина и градова Србије, укључујући Лазаревац и Обреновац. 

Весић је подсетио да у Београду једна трећина грађана нема канализацију. 

– Нажалост, остале две трећине канализације директно се испушта у наше две реке. Имамо скоро 100 директних излива, што значи да се сваке године у Саву и Дунав унесе запремина фекалија једнака запремини 60.000 олимпијских базена – указао је Весић. 

Због тих података било је веома важно да се крене са реализацијом изградње фабрика за прераду отпадних вода и секундарне канализације, истакао је заменик градоначелника.

– Београд има пет независних канализационих система и на крају сваког од тих система је предвиђена по једна фабрика за прераду отпадних вода. Највећа фабрика биће у Великом селу, која је ће покривати око милион људи и чијом ћемо изградњом укинути 80 одсто свих излива у Саву и Дунав – најавио је Весић. 

Подсетио је да се тај пројекат изводи у сарадњи са Министарствома грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и да је вредност пројекта 271 милион евра у првој фази, док ће друга фаза коштати између 400 и 600 милиона евра. 

Када је реч о потписивању данашњег споразума, Весић је истакао да су њиме обухваћене општине Лазаревац и Обреновац и захвалио министру Момировићу на његовој брзој реализацији. 

– У Обреновцу ћемо радити другу од пет предвиђених фабрика за прераду отпадних вода. Такође ће се радити и 98 километара секундарне мреже, чиме ће канализацијом бити покривен цео Обреновац, од Звечке до Барајева, или око 50.000 становника – најавио је заменик градоначелника. 

Када је реч о Лазаревцу, Весић је најавио у тој општини изградњу два постројења за прераду отпадних вода. Градиће се, према његовим речима, око 80 километара секундарне мреже за око 60.000 становника. 

Најавио је да Град Београд из овог пројекта ресорног министарства очекује потписивање још пет уговора.

– Реч је о изградњи канализације у Калуђерици, Сопоту, Међуречју, Младеновцу и Остружници, где ће се градити трећа фабрика за прераду отпадних вода. Када све то будемо урадили, грађани ће добити више од 350 километара канализационе мреже. Остаје да се уради фабрика за прераду отпадних вода у Батајници, која ће покривати Батајницу, Плаве хоризонте, Алтину, део Земуна и комплетан Сурчин, а такође следи и изградња фабрике у Гроцкој и тиме бисмо покрили цео Београд, што би био историјски искорак – закључио је Весић. 

Министар Момировић је додао да су потписани анекси са кинеском компанијом вредни 336 милиона евра.

– Изградићемо 26 постројења за прераду отпадних вода и 700 километара нове канализационе мреже у 14 општина и градова широм Србије. План Владе Републике Србије је да изгради комуналну инфраструктуру у преко 80 одсто локалних самоуправа у које ће бити инвестирано више од четири милијарде евра – најавио је Момировић. 

Догађају су присуствовали градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник општине Обреновац Мирослав Чучковић и председник општине Лазаревац Бојан Стевић, а такође и представници Крагујеваца, Врања, Новог Бечеја, Варварина, Крупња, Кнића, Сврљига, Кладова, Мионице, Бање Врујци, Кучева и Лајковца. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Осветљавање градских симбола у оквиру Дана борбе против спиналне мишићне атрофије

Следећа вест

Сузбијање комараца сутра на више локација

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *