Радојичић: Добри услови за лечење деце и екологија су моји приоритети

Нема коментара Share:

05.08.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је да у Београду вакцинисано преко 55 одсто људи, а близу 53 одсто пунолетних грађана је добило обе дозе те да пандемија и вакцинација пролазе кроз различите фазе.

Он је за ТВ Вести рекао да смо тренутно у фази претње делта соја али и да бројке расту, као и да је неизвесно којом динамиком ће ићи у наредном периоду. 

– Из тога разлога морамо да водимо рачуна о нашем понашању и безбедности, а посебно оних који нису вакцинисани. Једна група људи су они који се плаше и имају страх од вакцина, што се показало нереалним. Jер ако узмемо у обзир колико се људи на глобалном нивоу вакцинисало, нико не би могао да сакрије неке компликације уколико би их имали. Постоје клиничке студије са јасном процедуром провере за све лекове који су у свету у употреби, према томе уколико неко сумња у вакцину, сумња у све лекове које званична медицина подржава. С друге стране, група људи која неће да се вакцинише су они који мисле да ће корона вирус њих заобићи и сувише су опуштени – рекао је Радојичић.

Он је истакао да постоји велики ризик да се десе катастрофалне последице као што су се дешавале у претходном периоду. 

– У данашње време је тешко да се уведе обавезно вакцинисање јер људи имају право на слободу. Али суштина је да се прелази граница када долази до угрожавања јавног здравља и заједничког интереса. Убеђен сам да ће се 90 одсто људи вакцинисати и да ћемо се приближити колективном имунитету, како ми, тако и на глобалном нивоу. Што касније то будемо урадили, дајемо већу шансу вирусу да добије опаснију форму. Само је питање поверења и разговара са људима који не желе да се вакцинишу – рекао је градоначелник.

Он је подсетио да се организација вакцинације код нас показала одличном и била пример другим земљама да постигну резултат који смо ми постигли.

– Пре свега, захваљујући храброј одлуци председника Александра Вучића да се на време позиционира како би Србија имала различите вакцине. То је питање лидерства и наш председник је донео праву одлуку. Иза тога је и Министарство здравља које је требало са лекарима и медицинским особљем да организује концепт вакцинације. Такође, ту је и еУправа коју је организовала премијерка Ана Брнабић и група људи око ње, а на крају тог ланца је и Град Београд који је помогао око организације и функционисања пунктова у граду. Овде се показује да се на свим нивоима мора радити добро и одговорно, уколико желимо да постигнемо резултат. Овај резултат је био такав да је цео свет причао о томе и помињао Београд као пример – казао је први човек престонице.

Он је нагласио да је јуче преко 1.500 људи вакцинисано у Београду. 

– Важно је да разговарамо и разјаснимо грађанима дилеме,  уколико постоје, како се не би угрозили постигнути резултати. Имамо пунктове на Сајму, Белекспо центру и домове здравља где све функционише како треба. Како би се нормалан живот вратио у Београд и Србију, јасно је да ће сви значајнији и већи скупови захтевати или потврду о вакцинацији или ПЦР тест. Ово може мало отежати функциониње нормалног живота, али и укључивање људи који нису вакцинисани у нормалан живот. Ово је такође један од аргумената који може помоћи у доношењу одлуке да се људи вакцинишу, али пресудан аргумент свакако треба да буде здравље. Нисам много причао о Сајму, тржним центрима и другим аспектима  који су помогли у процесу  спровођења вакцинације јер стављам акценат на поверење, разговор и медицински приступ објашњењу значаја вакцинације – казао је граодначелник и додао да је ово време које фаворизује себичност, што је глобална трагедија, те да из тог разлога треба причати и апеловати да мора постојати јавни и заједнички интерес који морамо поштовати.

Градоначелник Радојичић је подсетио и на различита улагања у здравство  Београда.

– Људи воле сигурност, да могу лако доћи до лекара као и да имају комплетну могућност обављања дијагностике и лечења. Типичан пример улагања у здравство је Клинички центар. Када се скупимо на догађајима приликом обиласка радова, с обзиром да буде доста лекара, присетимо се 70их и 80их година, када смо мислили да ће Клинички центар Србије бити завршен кроз годину, две и имали жељу да у истом радимо. Тај пројекат се тек сада завршава, што јесте парадигма политичке ситуације претходних 50 година- истакао је Радојичић. 

Он је нагласио да Специјална болница „Св. Сава” има најсавременији апарат за ангиографију. 

– Ради се о томе да нам он може помоћи да  брзо одреагујемо јер имамо могућност да видимо тачно где се тромб десио, и тако спасимо животе великог броја људи. Ништа мање није важан ни дом здравља у Борчи, у који је уложено 800 милиона динара,  где на седам хиљада квадрата имамо здравствене картоне 70 хиљада људи. Али мени је највећи приоритет Тиршова 2 и да доведемо  лечење деце на светски ниво. Моја визија Београда јесу деца, њихов развој, школовање, могућност здравог живота, а у оквиру тога и лечење. Годишње око триста деце у Србији оболи од малигних болести и само за ту децу да поправимо услове лечења, па ће бити довољно за овај период. Овај пројекат напредује и на тих 40 хиљада квадратних метара ћемо имати одличне услове за ове сврхе – казао је Радојичић.

Он се осврнуо и на туризам у Београду и додао да Београд и Србија имају велики потенцијал и места којима могу привући туристе.

– Сваком бих саветовао да прво посети Народни музеј, Бојчинску шуму, Археолошко налазиште у Винчи или Космај, где имамо различите садржаје. Такође, могу да погледају наше сјајне пројекте попут Београда на води и како наш град спуштамо на реке. Има много ствари које и ја откривам из дана у дан. Важно је да Београд развијамо у два правца, један је да Београд буде што здравији град, а други да буде што више прилагођен нашој деци – закључио је градоначелник.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Све више девојчица у Машинској школи у Раковици, бољи услови за све ученике

Следећа вест

Почињу „Дечије летње игре” у Топчидерском парку

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *