Нова машина за пресађивање стабала у Београду

Нема коментара Share:

06.08.2021.
У Београду је данас представљена нова машина за пресађивање стабала која их вади са бусеном и земљом у којој су расла, а која је коштала око 250.000 евра. Представљању машине „садиша” присуствовао је заменик градоначелника Горан Весић, који је рекао да та машина омогућава да се дрво пресади и да на другој локацији настави свој живот.

Машина је опремљена са четири полукружна ножа која се покрећу хидрауличним погоном. Ножеви се постављају око стабла у положај који обухвата земљу око корена, а када се сва четири ножа спусте, стабло се издиже и преноси на нову локацију где се спушта у унапред припремљену садну јаму ископану уз помоћ машине и истих је димензија као и бусен стабла које се пресађује. 

Заменик градоначелника је нагласио да Град Београд већ дуже времена покушава да набави ту веома значајну машину коју имају велики светски градови јер може да помогне у очувању животне средине. Весић је такође напоменуо да се приликом реконструкције улица и ширења инфраструктуре често дешава да неко стабло смета.

– Нажалост, до сада се то решавало тако што је стабло морало да буде посечено, али смо то надокнађивали тако што смо на другом месту садили три стабла. Сада, уз помоћ „садише”, решавамо тај проблем јер стабло можемо да пребацимо на другу локацију где ће оно наставити свој живот – појаснио је Весић, а пренео Танјуг.

Додао је да новом машином могу да се пресађују стабла стара десетак до 12 година, висине до петнаестак метара.

– Ову машину смо набавили са великим задовољством, јер је важно да сачувамо свако стабло – истакао је Весић.

Навео је да у Београду има око 60.000 дрворедних стабала у више од 750 дрвореда, те напоменуо да се то не односи на шуме и паркове, већ на стабла у формираним дрворедима. 

– Дешава се да неко од тих стабала оболи и онда мора да се замени. Тада имамо ситуацију да посадимо младу садницу која одудара од дрвореда, што није естетски. Сада ће нам „садиша” омогућити да на тим местима садимо стабла висине 10 до 15 метара, и то већ формирана стабла, што је велика ствар имајући у виду да то до сада нисмо могли да радимо – рекао је Весић.

Нагласио је да куповина ове машине показује колико је садашњој градској власти важно да сачува свако стабло и додао да Београд тренутно има за један одсто више стабала него у 2013. години. Истакао је да је свака реконструкција која је рађена у граду као резултат имала више зеленила него што је било раније и као пример је навео Савски трг, Трг републике, Облићев венац…

– То је наша политика и „садиша” ће нам у томе много помоћи – додао је заменик градоначелника.

Директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић је рекао да ову машину нема нико у окружењу, да је примерена великим градовима, те да је то још један доказ да Београд постаје светска метропола.

– Ово показује нашу бригу и жељу да сачувамо свако стабло – рекао је он.

Млада стабла која се саде увек захтевају да прође одређено време како би се прилагодила и започела развој у новој средини. Нова машина вади стабло које је већ формирано са бусеном и земљом у којој је расло, тако да је период привикавања повољнији за биљку. Такође, приликом таквог пресађивања не долази до ненамерног растресања бусена и корен стабла трпи много мања оштећења него када се саднице транспортују камионом. Стабло се приликом оваквог пресађивања може оријентисати према светлости на исти начин како је расло и на старом месту, што умањује стрес приликом премештања.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Нова опрема, машине и пакети грађевинског материјала за избеглице

Следећа вест

Музеј града Београда имаће савремене услове и адекватну презентацију блага српске престонице

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *