Весић: Београд расписао тендере за реконструкцију једног музеја и два позоришта у једном дану

Нема коментара Share:

06.08.2021.
Град Београд расписао је у једном дану тендере за реконструкцију једног мззеја и два позоришта. То се никада раније, у модерној историји Београда, није догодило. То је доказ колико Београд улаже у културу, рекао је гостујући у јутарњем програму Студија Б заменик градоначелника Београда Горан Весић.

– Расписали смо тендер за реконструкцију објекта бивше Војне академије, на углу Ресавске и Немањине улице, који ће постати Музеј града Београда. У реконструкцију ове зграде улажемо 25 милиона евра и када је завршимо, Музеј града Београда ће после 118 годинa од оснивања добити своју кућу која ће се простирати на 18 хиљада квадрата, чиме ће овај музеј постати највећи у Србији. Осам хиљада година београдске историје налазиће се на једном месту. Град Београд није саградио нови музеј 56 година, од 1965. године – објаснио је Весић и додао да је расписан тендер за реконструкцију позоришта „Дадов” на Врачару, чија је процењена вредност радова 151,5 милиона динара без ПДВ-а.

Весић је објаснио да ће после реконструкције „Дадов”, који сада има 505 квадратних метара, бити скоро дупло већи са површином од 918 квадрата.

– Омладинско позориште „Дадов”, што је скраћеница од Драмског атељеа Дома омладине Врачар, постоји 63 године, од 1958. године. Почели су да раде у Молеровој 33, да би се 1968. године, дакле пре 53 године, преселили у зграду у којој се налазе данас и која је зидана за позориште. После више од пола века, сада је дошло време да позориште буде обновљено на радост позоришне публике – рекао је Весић.

Град Београд објавио је тендер за реконструкцију дела објекта који се налази на углу Савске и Рисанске улице, у којем ће се реализовати програми културне инклузије особа са инвалидитетом. 

– Инклузивни културни центар за особе са инвалидитетом, површине 857 метара квадратних, биће јединствено место на коме ће се организовати представе, концерти, изложбе и креативне радионице. Овај центар ће моћи да прими 240 посетилаца – рекао је Весић.

Он је подсетио да је изграђена и летња сцена у Београдком драмском позориушту а да је Град Београд одвојио средства и за изградњу летње сцене у Кули Небојша.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Бесплатно одношењe кабастог отпада

Следећа вест

Радојичић: Београд – град будућности у еко-туризму

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *