Радојичић: Нема разлога за страх, све надлежне службе су у Винчи, пожар је под контролом

Нема коментара Share:

08.08.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је да је пожар који је избио јуче нешто после 20 часова на депонији у Винчи под контролом и да нема разлога за панику. 

–  Наше ватрогасне службе су добиле позив синоћ у 20.29 часова, а на терену су биле већ у 20.42 часова. Дакле, желим да истакнем да су надлежне службе реаговале у најкраћем могућем року. На почетку гашења пожара било је шест ватрогасних возила са 18 ватрогасаца на терену, а у овом тренутку је на лицу места пет ватрогасних возила са 15 ватрогасаца. Ту су и ватрогасна цистерна са 30.000 литара воде, три цистерне Јавног комуналног   предузећа „Градска чистоћа” и две цистерне ЈКП „Београдски водовод и канализација” – рекао је градоначелник Београда.

Како је додао, пожар је захватио површину од пет хектара, и том приликом нагласио да не постоји опасност да ће се пожар проширити, јер су на лицу места и четири возила тешке механизације која земљом затрпавају место пожара. 

– Иако ће грађани дим овог пожара моћи да виде у наредних неколико дана, уверавам их да нема места за страх и панику. Стручњаци Завода за јавно здравље су такође на терену. Дакле, стручњаци овог завода су на мерном месту у Булевару деспота Стефана у 10 часова измерили концентрацију суспендованих честица ПМ10 од 60 микрограма по метру кубном, у 11 часова био је нагли скок од 177 микрограма, а у 12 часова концентрација ових честица је пала на 50 микрограма по кубном метру. Ветар који је дувао у правцу југ-југоисток донео их је из правца депоније, али је загађење било епизодично, на шта указује и пад ове концентрације. На мерном месту на Новом Београду у 10 часова концентрација суспендованих честица ПМ10  је била 18 микрограма по метру кубном, у 11 се догодио нагли скок на 60 микрограма по метру кубном. Препоруке стручњака Завода за јавно здравље су да докле год грађани осећају мирис дима, да затворе своје прозоре и не излазе без преке потребе напоље. Ипак, загађење је било епизодично и пад концентрације указује на то да је пожар под контролом – истакао је градоначелник Радојичић.

Градоначелник је захвалио Сектору за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, ватрогасној бригади и свима који су током ноћи учествовали у гашењу овог пожара, те похвалио изузетно брзу реакцију свих надлежних служби. 

– Још једном понављам, нема потребе за ширењем панике јер су све надлежне институције у приправности, на терену, а и контрола квалитета ваздуха коју врше стручњаци Завода за јавно здравље је и току. Информације о степену овог епизодичног загађења грађани могу пратити у реалном времену и на сајту: beoeko.com – закључио је градоначелник Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Грађевинска инспекција извршила надзор у Дубровачкој улици

Следећа вест

Нови напади на екипе „Чистоће” током акције сузбијања комараца

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *