Весић: Завршен тендер за куповину сто зглобних аутобуса

Нема коментара Share:

10.08.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић рекао је данас да је завршен тендер за куповину сто зглобних аутобуса на природни гас.

– У законском року, понуде су предале две компаније, а обе су европске, с тим што је једна из Европске уније. Комисија ће у наредном периоду извршити анализу обе понуде и донети одлуку ко је најповољнији понуђач. Како је и обећано, Београд ће ове године купити сто нових, зглобних аутобуса на природни гас и то је само почетак испуњења обећања да до 2030. године не буде ниједно возило у јавном превозу које користи дизел – навео је Весић. 

План је да се у наредних пет година купи пет стотина оваквих аутобуса, соло или зглобних, тако да ће их у возном парку главног градског превозника бити укупно шест стотина, најавио је Весић. 

Заменик градоначелника је подсетио да је ове године купљено десет електричних аутобуса, те да се наставља набавка и ових возила. Ако се томе придода да ћемо 2028. имати прву и 2030. другу линију метроа, уз проширење БГ воза, „Београд ће бити град без иједног дизел возила у јавном превозу, те ће загађење бити равно нули”. 

– Услови овог тендера су такви да смо тражили да се аутобуси купе на лизинг и с обзиром на то да смо користили европске повластице, добићемо могућност да десет одсто свих средстава, које будемо потрошили, буде враћено Градском саобраћајном предузећу ако се новим аутобусима замене стари са дизел моторима, што ће се и догодити – истакао је Весић. 

По убрзаном поступку ради се и на расписивању тендера за куповину нових трамваја. 

– У последњој смо фази и очекујем да ћемо у наредном периоду моћи да изађемо пред грађане са динамиком по којој ће бити замењени сви стари трамваји, којих у Београду има више од сто – рекао је Весић. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Позив власницима пловила за учешће на Београдском карневалу бродова

Следећа вест

Весић: Почела изградња канализације у обреновачком насељу Бело поље

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *