Весић: Почела изградња канализације у обреновачком насељу Бело поље

Нема коментара Share:

10.08.2021.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас почетак радова на изградњи мреже фекалне канализације и фекалне црпне станице у обреновачком насељу Бело поље.

Обиласку је присуствовао и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Весић је истакао да се почетком ових радова наставља изградња канализационе мреже на територији града Београда. 

– На овом месту у насељу Бело поље налазиће се црпна станица за препумпавање канализационих отпадних вода. Ова месна заједница састоји се од два насеља – Шљивице и Бело поље. У насељу Шљивице канализациону мрежу смо изградили током 2017. и 2018. године, чиме је „покривено” око 200 домаћинстава. Посао у Белом пољу биће завршен за седам месеци и између 500 и 600 домаћинстава, односно око 2.000 људи биће прикључено на канализациону мрежу па ће читава месна заједница имати канализацију. Обреновац је на добром путу да заувек реши проблем канализације – рекао је Весић. 

Он је нагласио да је то историјска ствар за ову београдску општину. 

– Као што је Обреновац прва београдска општина у којој све школе имају фискултурну салу и као што ће бити прва општина, не рачунајући неколико централних, у којој ће свака кућа бити прикључена на градски водовод, тако ће вероватно бити и прва приградска општина која ће имати потпуно решен проблем канализације. Да би се то догодило, неопходно је било да се „уђе” у пројекат „Чиста Србија”, што се и десило када смо председник општине Мирослав Чучковић и ја потписали уговор са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Кроз кинески аранжман радиће се и фабрика за прераду отпадних вода у Обреновцу и преко 80 километара секундарне мреже. Тако ће у наредним годинама свака кућа у Обреновцу имати воду и канализацију, што многи у Србији још увек само сањају, али, нажалост, и у неким београдским приградским општинама – додао је Весић. 

Он је нагласио да се по свему наведеном види колико Град Београд настоји да решава инфраструктурне проблеме и побољшава квалитет живота. 

– Желимо да људи не напуштају Обреновац у потрази за бољим животом, а то подразумева да имају вртић, превоз, школе, воду, канализацију и све оно што би требало да има сваки становник Београда. Управо то се дешава у овој месној заједници. Пре неколико недеља били смо овде да обиђемо радове на изградњи вртића који ће од 1. септембра примити више од 200 деце. У наредном периоду очекује нас изградња пијаце у Обреновцу, о чему смо такође разговарали. Ипак, оно што је најважније и што ће се догодити у новембру, када буде усвојен План генералне регулације шинских система, јесте чињеница да ће Обреновац први пут у историји бити уцртан на мапу БГ воза и тада ће бити предвиђена траса до ове општине. Тада ћемо кроз пројекат изградње БГ воза продужити тај систем до Обреновца, а до сада је био предвиђен до Сурчина, односно аеродрома и националног стадиона, који ће тамо бити изграђен. На тај начин ће грађани Обреновца у наредном периоду добити и везу са Београдом преко БГ воза, уз све нове путне везе за аутомобилски саобраћај. Обреновац ће решити највећи број својих проблема, што ће људима пружити могућност да живе у њему, а да раде у Београду или обратно – поручио је Весић. 

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је истакао да се месна заједница Бело поље налази тик уз Колубару.

– Овде је ниво подземних вода јако висок због чега су људи морали да празне септичке јаме неколико пута годишње. Грађане је одношење тог отпада коштало неколико десетина хиљада динара, што је био велики издатак који овим пројектом одлази у историју. До пре неколико година, 30 одсто централних делова Обреновца није било обухваћено канализацијом, а после овог пројекта остаје само још по једна улица у насељима Дудови и Ројковац. Када тај посао буде готов, комплетну канализациону мрежу имаћемо у ужем градском језгру. Ту се нећемо зауставити, јер су пројектом „Чиста Србија” покривени Барич, Мислођин и Звечка, као и делови насеља Младост, Уровци и Кртинска. На тај начин „одлазимо” и 20 километара од центра Обреновца када је изградња канализационе мреже у питању. Изградњом фабрике за прераду отпадних вода биће прекинуто испуштање фекалија у Колубару и Саву, што траје од 1963. године. То је највећи инвестициони пројекат у Обреновцу, вредан 15 милиона евра – поручио је Чучковић.

Директор ЈКП „Водовод и канализација” Обреновац Бранко Матић истакао је да је вредност овог посла 88 милиона динара и да се гради канализациона мрежа дужине 4.500 метара, као и фекална црпна станица, те да је рок за завршетак радова 210 дана. 

Председник месних заједница Бело поље и Шљивице Немања Илић рекао је да ће овим пројектом бити решени велики проблеми са којима су се грађани до сада сусретали.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Завршен тендер за куповину сто зглобних аутобуса

Следећа вест

Величанствен дочек олимпијаца испред Старог двора

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *