Весић: Почела реконструкција Центра за социјални рад у Раковици

Нема коментара Share:

13.08.2021.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас Градски центра за социјални рад – Одељење Раковица где је почела реконструкција простора. Рок за радове је 45 дана, затим долази нова опрема и за око два месеца корисници ће имати потпуно другачији центар који ће бити прилагођен и особама са инвалидитетом, изјавио је Весић.

Догађају су присуствовали секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, директорка Центра за социјални рад у Београду Зорица Павловић и председник општине Раковица Милош Симић.

Весић је изразио задовољство јер је, како је навео, Град Београд у последњих осам година започео или средио све центре за социјални рад у граду. У питању је, додао је, 17 центара, а један од највећих је у Раковици. 

– Центар у Раковици, где је почело сређивање, налази се на два нивоа и овде имамо 20.000 корисника по различитим основама. Трудимо се да покажемо да је ово град који је отворен према свима, а посебно према суграђанима који су у стању социјалне потребе, којима држава, односно друштво треба некако да помогне – истакао је Весић.

Према његовим речима, ускоро почиње реконструкција старе зграде дома здравља у Борчи, која постаје општински услужни центар где ће бити отворено одељење Центра за социјални рад Палилула. 

– Тиме ћемо растеретити Центар за социјални рад у Цвијићевој, а људи који живе на левој обали тамо ће моћи да завршавају своје потребе. Наставићемо да радимо и решавамо проблеме. Потребно је да се нађе трајно решење за два центра. Центар у Цвијићевој није баш на најбољем месту и тешко је наћи простор у том делу града, али трудићемо се, као и за центар на Новом Београду који се такође не налази на најбољем месту. Из тог разлога је наша надлежна секретарка већ тражила одређена решења и мислим да их имамо – нагласио је Весић.

Сви грађани који се налазе у било каквом стању социјалне потребе могу да рачунају на свој град, навео је Весић и додао да ће се Град трудити да повећа обим помоћи увођењем нових услуга.

– Тиме показујемо да се одговорно односимо према сваком грађанину, што и можемо, јер имамо све већи буџет. Људи који се нађу у ту ситуацију, највећи део њих, нису ту својим кривицом. По томе да ли је друштво спремно и да ли има начина и инструмената да им помогне показује се да ли смо зрело друштво које води рачуна о свакој суграђанки и суграђанину или нисмо. Мислим да ми постајемо зрело друштво, друштво које се односи одговорно према својим члановима, а да су центри за социјални рад места где се то најбоље показује – рекао је Весић. 

Он је захвалио радницима центара за социјални рад и навео да тај посао може да се ради само са великом љубављу.

– Они помажу људима, решавају многе тешке животне драме, а било је и напада на раднике Центра за социјални рад. То су људи према којима и ми морамо да се односимо са посебном пажњом и да се трудимо да им олакшамо посао који раде – закључио је Весић.

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је истакла да је током овог месеца објекат у Раковици пети објекат социјалне заштите у коме креће комплетна реконструкција. До краја месеца, додала је, почињу радови у још два објекта, у Градском центру за социјални рад у Гроцкој и Клубу за пензионере у Гроцкој. 

– До краја године комплетно ћемо обновити два центра за социјални рад, у Раковици и Гроцкој, два дневна боравка за децу са сметњама у развоју, у Старом граду и Младеновцу, два клуба за пензионере, у Сопоту и Гроцкој, и прихватилиште при Звечанској. Дакле, седам објеката ћемо реконструисати ове године, што значи да ни пандемија вируса корона није пореметила планове и улагања – нагласила је секретарка. 

Како је навела, у Центру за социјални рад у Раковици ради 27 радника, који ће након реконструкције имати далеко боље услове. Рад центра у време реконструкције се не прекида, а улаз је из централне зграде Општине Раковица, додала је секретарка.

– Вредност радова је 7,5 милиона динара а рок за извођење радова је 45 дана. Након реконструкције следи опремање објекта. Веома нам је важно да улажемо у наше запослене који раде веома тежак посао. Сваки човек у животу макар једном уђе у центар за социјални рад из различитих потреба. Желимо да их заштитимо и да не дозволимо да се струка социјалних радника због честих напада на њих на било који начин омаловажава – истакла је Наташа Станисављвић.

Према њеним речима, Центар за социјални рад Београд има више од 100.000 корисника по различитим основама.

– Важно нам је да ови центри буду достојни човека, односно људи којима је потребна помоћ и подршка – истакла је Наташа Станисављевић.

Директорка Центра за социјални рад у Београду Зорица Павловић рекла је да је Градски центар за социјални рад Београд највећи у Србији, са 17 одељења и 570 запослених. 

– Последњих двадесетак, тридесетак година у наше објекте готово да нимало није улагано. Када смо пре четири године направили план потреба, чинило се да је то немогућа мисија. Међутим од тада су сви објекти ушли у план за реновирање и реконструкцију, а за објекте на Палилули и Новом Београду ушли смо у процес тражења новог пословног простора. Објекат у Раковици дуго није реновиран, више од три деценије, и сада смо кренули да га потпуно санирамо и реконструишемо. Корисницима и запосленима ћемо пружити боље услове за рад – нагласила је она и захвалила Граду Београду и Секретаријату за социјалну заштиту на обезбеђеним средствима за овај пројекат. Она је додала да овај посао захтева и теренски рад, те да је Центар за социјални рад обновио и возни парк зато што је исправно теренско возило била велика потреба.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић уручио кључеве станова за привремено становање станарима из Видовданске улице

Следећа вест

Радојичић: Пожар на Новом Београду локализован, ватрогасци великим напором спречили већу штету, нема повређених

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *