Квалитет ваздуха у Београду добар

Нема коментара Share:

13.08.2021.
Након акцидентне ситуације на депонији у Винчи, тренутно стање квалитета ваздуха у Београду је добро, што показују мерне станице, рекла је градска секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић. Она је у гостовању на ТВ Пинк истакла да је пожар прошле недеље изазвао краткотрајан проблем у вези са штетним материјама у ваздуху.

– У акцидентним ситуацијама се другачије реагује, не гледа се класичан мониторинг, aли раде се анализе у року од десет до петнаест дана и то анализом суспендованих честица. То ће дати комплетну информацију. Стање се прати од почетка до краја и град извештава када има јасне податке посредством Градског штаба за ванредне ситуације. Квалитет ваздуха у Београду мери се на сваких сат времена и грађани могу да добију јасне информације о тренутном стању – навела је Ивана Вилотијевић.

У главном граду тренутно постоји 35 мерних станица, од којих је десет полуаутоматских, а остале су аутоматске. 

– У новом програму су две мерне станице баш око предела Винче, како би се квалитет ваздуха могао раније пратити. Град Београд улаже и купује нове мерне станице како би се контролисао и пратио квалитет ваздуха и како би грађани добили праву информацију – рекла је Вилотијевићева. 

Токсиколошке екипе Градског завода за јавно здравље имају обавезу да у случају свих акцидентних ситуација излазе на терен, како би и на лицу места провериле стање, појаснила је она.  

Три ватрогасна возила и даље дежурају на депонији у Винчи, али тежиште је сада на екипама „Бео чисте енергије”, које организовано и тешком механизацијом локализовано земљом затрпавају место пожара. 

Несанитарна депонија у Винчи постаће прошлост, тачније биће санирана, затворена и претворена у „зелено” брдо. Посебним системима и постројењима гас ће се искоришћавати за производњу зелене енергије, а отпадне, контаминиране, подземне воде, чега, како је навела Ивана Вилотијевић, по прерачунима има у запремини од 250 олимпијских базена, више неће имати испуст у Дунав. Нова санитарна депонија за комунални отпад почела је с радом 2. августа, а очекује се и отварање депоније за грађевински отпад где ће се пружати услуга третмана и одлагања ове врсте отпада.

Акценат у будућности биће свакако на рециклажи, односно сепарацији компоненти из отпада које могу да се поново употребе. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Уплата трећег квартала годишњег пореза на имовину за 2021. годину

Следећа вест

Весић уручио кључеве станова за привремено становање станарима из Видовданске улице

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *