Квалитет ваздуха у Београду добар

Нема коментара Share:

13.08.2021.
Након акцидентне ситуације на депонији у Винчи, тренутно стање квалитета ваздуха у Београду је добро, што показују мерне станице, рекла је градска секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић. Она је у гостовању на ТВ Пинк истакла да је пожар прошле недеље изазвао краткотрајан проблем у вези са штетним материјама у ваздуху.

– У акцидентним ситуацијама се другачије реагује, не гледа се класичан мониторинг, aли раде се анализе у року од десет до петнаест дана и то анализом суспендованих честица. То ће дати комплетну информацију. Стање се прати од почетка до краја и град извештава када има јасне податке посредством Градског штаба за ванредне ситуације. Квалитет ваздуха у Београду мери се на сваких сат времена и грађани могу да добију јасне информације о тренутном стању – навела је Ивана Вилотијевић.

У главном граду тренутно постоји 35 мерних станица, од којих је десет полуаутоматских, а остале су аутоматске. 

– У новом програму су две мерне станице баш око предела Винче, како би се квалитет ваздуха могао раније пратити. Град Београд улаже и купује нове мерне станице како би се контролисао и пратио квалитет ваздуха и како би грађани добили праву информацију – рекла је Вилотијевићева. 

Токсиколошке екипе Градског завода за јавно здравље имају обавезу да у случају свих акцидентних ситуација излазе на терен, како би и на лицу места провериле стање, појаснила је она.  

Три ватрогасна возила и даље дежурају на депонији у Винчи, али тежиште је сада на екипама „Бео чисте енергије”, које организовано и тешком механизацијом локализовано земљом затрпавају место пожара. 

Несанитарна депонија у Винчи постаће прошлост, тачније биће санирана, затворена и претворена у „зелено” брдо. Посебним системима и постројењима гас ће се искоришћавати за производњу зелене енергије, а отпадне, контаминиране, подземне воде, чега, како је навела Ивана Вилотијевић, по прерачунима има у запремини од 250 олимпијских базена, више неће имати испуст у Дунав. Нова санитарна депонија за комунални отпад почела је с радом 2. августа, а очекује се и отварање депоније за грађевински отпад где ће се пружати услуга третмана и одлагања ове врсте отпада.

Акценат у будућности биће свакако на рециклажи, односно сепарацији компоненти из отпада које могу да се поново употребе. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Уплата трећег квартала годишњег пореза на имовину за 2021. годину

Следећа вест

Весић уручио кључеве станова за привремено становање станарима из Видовданске улице

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *