Уговори о додели помоћи за 54 породице избеглица и интерно расељених лица

Нема коментара Share:

18.08.2021.
Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић потписала је уговоре са 54 изабрана корисника за доделу помоћи у грађевинском материјалу, као и додатне помоћи у материјалу за откупљене сеоске куће, након чега ће бити испоручен изабраним корисницима у року од три месеца од потписивања уговора.

Она је истакла да је помоћ наменска, бесповратна и додељује се за завршетак започете градње или адаптацију неусловних стамбених објеката.

– Помоћ се додељује ради побољшања услова становања породичних домаћинстава корисника који имају пребивалиште/боравиште на територији града најмање годину дана пре објаве јавног позива. Вредност пакета грађевинског материјала и столарије по породичном домаћинству износи до 550.000,00 динара и намењен је за 26 породица које у својини имају објекте за становање, али им је оваква врста помоћи потребна ради побољшања услова становања – рекла је Станисављевићева за Беоинфо. 

Она је нагласила да је 28 породица добило грађевински материјал у вредности од 200.000,00 динара, и то за адаптацију сеоских домаћинстава.

– Реч је о домаћинствима која су у претходном периоду купили уз помоћ Секретаријата за социјалну заштиту и Комесаријата за избеглице и миграције – рекла је Наташа Станисављевић.

Она је подсетила да је у прошлој години Секретаријат за социјалну заштиту реализовао пет јавних позива у оквиру којих је збринуо 32 породице избеглица и 37 породица интерно расељених лица, односно око 200 лица, и то путем доделе пакета грађевинског материјала и откупа сеоских кућа са окућницом.

– Град у сарадњи са релевантним републичким и међународним институцијама континуирано спроводи програме за стамбено збрињавање избеглих и интерно расељених породица док су у расељеништву. Настојимо да свакој избеглици која нам се обрати, а која нема решено стамбено питање, пружимо неопходну помоћ, заштиту и трајно стамбено решење. Желимо да на најбољи начин решавамо проблеме у вези са стамбеним збрињавањем и интеграцијом. Град Београд је у периоду од 2014. до 2020. године стамбено збринуо 1.410 породица избеглица и 297 интерно расељених породица док су у расељеништву и то путем доделе пакета грађевинског материјала, откупа сеоских кућа са окућницом, доделе монтажних кућа, као и доделе стамбених јединица у закуп са могућношћу откупа, што значи да је више од 5.000 лица добило свој кров над главом – рекла је секретарка за социјалну заштиту.

На територији града Београда остало је још око 2.500 породица избеглица које нису решиле стамбено питање, што представља 40 одсто свих потреба у Републици Србији, и око 3.500 породица интерно расељених лица у расељеништву које немају решено стамбено питање.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

У школу уписан рекордан број првака у насељу Лештане

Следећа вест

Пожар и даље дубинског карактера, бели дим присутан у осетно мањој мери

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *