Пожар на депонији акцидентна ситуација, подаци транспарентни

Нема коментара Share:

19.08.2021.
Секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић изјавила је да је ваздух у Београду добар и подсетила да резултате о степену загађења ваздуха раде стручњаци из Градског завода за јавно здравље. Она је истакла да се ти подаци налазе на аутоматским мерним станицама који дају карактеристичне информације о квалитету ваздуха.

– Оно што је било на депонији у Винчи је акцидентна ситуација. Тај део Винче интересантан је за јавност само у оном моменту када се деси нешто ружно. Све оно што се годинама ради на Винчи нико не помиње. Пожар који је избио у Винчи је рецидив онога чиме се више од четири деценије нико није бавио – рекла је Ивана Вилотијевић за Студио Б и подсетила да је изграђена нова санитарна депонија, као и бројна постројења, те да се стара депонија затвара.

Говорећи о штетним честицама, она је објаснила да су то полициклични ароматични угљоводоници (ПАХ).

– Када  причамо о мерењима и одговорности Града, мерили смо их и пре акцидента у Винчи, а мерићемо их и после. Анализа ПМ честица се ради око 14 дана и радићемо свих 16 ароматичних угљоводоника који се налазе у тој ситној прашини. Након тога ћемо транспарентно изаћи са анализама са свих мерних станица. Суштина је да их меримо увек, било да се дим види или не види – рекла је Вилотијевићева.

Секретарка је истакла да је лично свакодневно на депонији. Пожар, како је прецизирала, није угашен до краја, али нема великог дима нити се осећа мирис гарежи.

– У питању је североисточни део, ка задњем делу, којем се мало теже прилази. Међутим, све се дешава на стабилном делу, где може доћи до микрообрушавања, али не и до клизишта већих размера – казала је Ивана Вилотијевић и додала да ова градска власт решава проблем којим се нико није бавио деценијама.

Истакла је да се ниједног момента од избијања пожара није десила већа загађеност ваздуха у односу на референце током зимских месеци.

– Квалитет ваздуха свакодневно контролише Градски завод за јавно здравље. После петнаестак дана од почетка пожара, Завод ће изаћи са комплетном анализом. Када се заврши догашавање, тражићу да се уради и додатна анализа – најавила је Вилотијевићева.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

У Београду почиње Европско првенство за одбојкашице

Следећа вест

Пад притиска и повремени прекиди у водоснабдевању у Новом Београду, Земуну и Сурчину

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *