Радојчић: Издао сам наредбу да јавност два пута дневно буде извештавана о стању у Винчи и квалитету ваздуха

Нема коментара Share:

20.08.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је гостујући на Телевизији Пинк да је ситуација у вези са пожаром на депонији Винча под контролом, као и то да Град Београд у сарадњи са надлежним институцијама предузима све неопходне мере како би пожар у потпуности био сузбијен а његове последице што мање. 

Радојичић је истакао да je Градски штаб за ванредне ситуације, на чијем је челу, формирао и стручно-оперативни тим за спречавање негативних утицаја пожара услед комбинованих ризика на несанитарној депонији Винча ради спровођења мера заштите и догашавања пожара.

– Такође, издали смо наредбе да је „Бео чиста енергија” дужна да доставља два пута дневно, ујутру и поподне, извештаје о стању пожара а да је Градски завод за јавно здравље дужан да два пута дневно доставља извештаје о мерењима квалитета ваздуха на територији Београда. Такође је наложено да јавност буде упозната са овим извештајима. Ситуација је под контролом, пожар је у знатној мери угашен, а екипе које раде на догашавању су још увек на терену. Читав проблем са пожаром у Винчи потребно је сагледати кроз ширу слику. У питању је вишедеценијски проблем који није адекватно решаван, а претходно руководство Града Београда, са мојим претходником Синишом Малим на челу, кренуло је у решавање овог великог проблема на модеран начин кроз јавно-приватно партнерство са реномираном јапанско-француском корпорацијом и компанијом „Бео чиста енергија”. Једино на такав начин смо могли да почнемо да решавамо овај проблем. Решење је да се постојећа депонија санира и претвори у зелену површину. Паралелно се ради санитарна депонија кроз коју ће пролазити отпад пре одласка у спалионицу, где ће се производити топлотна енергија која ће бити коришћена за грејање. У питању је савремен концепт и сигурно је да ће постојати још начина да читав процес буде унапређен – рекао је Радојичић.

Градоначелник је јуче са председником Вучићем имао прилику да обиђе југ Србије  – Брус, Блаце, Прокупље и, како је рекао, био је одушевљен позитивном енергијом која је могла да се осети приликом председникове посете овом делу Србије.

– Уверили смо се да Србија наставља да се развија и да су многи пројекти у фази реализације. Разлог због којег сам био присутан јесте београдско Дечије одмаралиште за школске установе у Брусу које не ради већ више година, а за које је сада у изради план реконструкције. У питању је простор површине 2.500 квадратних метара, који ће бити у потпуности реновиран, имаће 150 кревета и деца ће поново моћи да у њему бораве. Претходне власти нису успеле да доведу тај пројекат до реализације. Обезбедићемо новац за реконструкцију и следеће године ће почети радови на овом објекту. Имао сам прилику да обиђем жичару између Малог карамана и Брзећа и видео како изгледа Србија из те перспективе. Поглед на читаву Србију је фантастичан и у том смислу се радујем изградњи београдске гондоле, чија ће тачна позиција ускоро бити дефинисана. То је пројекат који пуно значи Београду у туристичком смислу и надам се да није далеко дан када ћемо моћи да уживамо у погледу са гондоле – закључио је градоначелник Радојичић. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Град Београд решава проблеме станара Гламочке улице

Следећа вест

Прекид у снабдевању корисника топлом водом из топлане „Вождовац”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *