Радојичић: Први септембар значајан дан како за родитеље тако и за градске службе

Нема коментара Share:

27.08.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је за ТВ Вести да је Град Београд спреман за нову школску годину.

– Први септембар је најзахтевнији дан за ђаке и родитеље, али и један од значајнијих за градске службе и локалне самоуправе које почињу да раде старом динамиком као пре школског распуста. Школска година почиње како је и договорено. Нажалост, број оболелих од вируса корона расте. Пратићемо како ће се епидемиолошка ситуација даље одвијати. Могући су различити сценарији, а за сваки је Град Београд спреман. Најважније је да деца и наставници буду безбедни и да образовање не трпи – истакао је градоначелник.

Говорећи о београдским вртићима, Радојичић је напоменуо да је сваке године све већи обухват деце која добијају места у вртићима и подсетио да је обухват 2012. и 2013. године био око 40, а да је сада близу 80 процената. 

– Близу смо потпуног решавања проблема који је пре десетак година деловао нерешивим, а то је да сва деца имају место у предшколским установама. До сада је на овогодишњем конкурсу уписано 15.000 деце и очекујем да ћемо по завршетку целокупне процедуре уписа имати потребу за још око 1.000 места, што је мање него претходних година. Ове године у септембру ћемо имати нових 550 места, а до краја октобра укупно 850 места. Биће отворено пет нових вртићких установа. Осим тога, радови на укупно шест нових предшколских објеката биће завршени у наредном периоду. Вредност тих инвестиција је преко милијарду динара, а план је да имамо укупно 25 нових предшколских установа. Груба процена је да вредност инвестиција износи близу три милијардe динара, које ће уложити Град. Сигуран сам да ћемо у потпуности решити проблем са листом чекања деце на упис у вртиће – појаснио је Радојичић.

Градоначелник је навео да је укупан буџет градског Секретаријата за образовање и дечју заштиту већи него икада до сад – износи око 200 милиона евра што је, како је рекао, два и по пута више него 2012. године. 

– Ове године је уложено 250 милиона динара у реконструкцију 10 школа. Две школе су завршене, а у плану је да радимо још три: у насељу Вељко Влаховић, Миријеву и на Чукаричкој падини. У Деветој београдској гимназији планирана је доградња додатних 1.600 квадратних метара, а радови у Земунској гимназији се приводе крају. Само за пројектовање радова на седам школа, који су планирани за следећу годину, уложено је 60 милиона динара, што показује стратешко опредељење Града да се доста улаже у образовање и веома сам задовољан због тога – казао је Радојичић.

Градоначелник је додао да је поред образовања брига о екологији и заштити животне средине још један од стратешких приоритета Града, те да је обилазница око Београда веома важан пројекат који је деценијама чекао на своју реализацију.

– Изненађен сам да све претходне власти нису успеле да разреше тај проблем и да нису имале довољно снаге да такав пројекат заврше. До 2023. године ћемо имати потпуно завршену обилазницу око Београда, што ће допринети смањењу гужви у граду, а све то имаће бројне позитивне ефекте на животну средину – навео је Радојичић.

Говорећи о пандемији вируса корона, градоначелник се осврнуо на фазу повећања броја позитивних.

– Једино решење је вакцинација јер немамо друге могућности у борби са овом опаком болешћу. Београд је добар пример како су се људи одазвали на вакцинацију, а имамо и општина где је готово 80 одсто вакцинисаних грађана. Нажалост, један број младих од 20 до 40 година није довољно схватио значај вакцинације. Људи морају бити свесни да, ако верују званичној медицини, нема разлога да не верују у корисност вакцине – појаснио је Радојичић.

Градоначелник је најавио да се сутра у Београду 16. пут организује Карневал бродова.

– Реч је заиста о интересантној туристичкој атракцији. Када засијају наше реке којима плове украшени бродови, пред собом имамо прелепи призор. То нас подсећа на лепоту наших река, на велики потенцијал кога нисмо свесни и који не користимо довољно. Током лета смо показали да је у Београду било могуће на професионалан и сигуран начин организовати бројне културне и спортске догађаје, позоришне представе, филмске премијере, концерте. Идемо одлучно у нову јесењу сезону, али потребно је да се што више грађана вакцинише, како бисмо наставили да живимо као пре пандемије вируса корона – закључио је градоначелник Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радови на замени биљног материјала на стубовима јавне расвете

Следећа вест

Радојичић: „Тиршова 2” и здравија животна средина су моји најважнији задаци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *