Весић: Парастосом обележено 500 година од турског освајања Београда

Нема коментара Share:

28.08.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас у Храму Светог Саве парастосу којим је обележено 500 година од отоманског освајања Београда и страдање српског становништва током вишевековног ропства.

Парастос је служио владика Стефан – старешина Храма. Догађају су присуствовали и помоћник градоначелника Андреја Младеновић, чланови Градског већа, градски секретари, председници београдских општина и директори јавних предузећа.

Весић је захвалио патријарху Порфирију и владики Стефану јер су прихватили молбу Града Београда да се заједнички обележи тужан историјски догађај.

Весић је подсетио да је 29. августа 1521. године Београд пао у руке Отоманске империје.

– То је трагичан догађај у историји хришћанства. Бранили су га хришћани, јер је Београд у том тренутку био бастион хришћанства и последња линија одбране Европе. Тада је наступио најтежи период из наше историје. Опстали смо као народ и сачували идентитет само уз помоћ Српске православне цркве – казао је Весић.

Он је подсетио да се тада у Београду десио геноцид и етничко чишћење.

– Тада је нови господар Београда – турски султан Сулејман све православно, српско становништво протерао у Цариград. То је био марш смрти са децом, женама и мушкарцима који су пешице ишли до Цариграда, носећи испред себе икону Богородице Београдске, мошти Свете Петке и мошти византијске царице Теофане – подсетио је Весић.

Он је истакао да зато никада не треба да заборавимо храбре браниоце Београда и тај народ који је на силу протеран из свог града.

– Као што је владика поручио у Храму, данас су пред нама нови изазови, али ове догађаје не смемо да заборавимо. Богу хвала, Република Србија, Српска православна црква и Град Београд коначно обележавају важне догађаје из наше историје – истакао је Весић.

Владика Стефан је истакао значај данашњег окупљања и молитве за људе који су пре 500 година бранили и пострадали за Београд.

– Овакви догађаји нас уче да не заборављамо своје претке и да мислимо на своје потомке – навео је владика.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Београд нaкoн шeст дeцeниja чувa врeднoсти Пoкрeтa нeсврстaних

Следећа вест

Инспекција забранила емитовање музике у кафићу на Дорћолу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *