Градоначелник Радојичић: Скупштинским одлукама до бољег живота наших грађана

Нема коментара Share:

29.08.2021.
Градоначелник проф. др Зоран Радојичић најавио је да ће се на седници Скупштине града, која је заказана за понедељак, 30. август, пред одборницима наћи одлуке које су важне за даљи развој престонице и за побољшање квалитета живота свих грађана Београда.

– Скупштина и на овој седници наставља са планском активношћу, што доприноси значајном развоју нашег града. Посебно бих истакао важност Плана детаљне регулације Првомајске улице у Земуну, као и Планa детаљне регулације линијског парка, пројекта који ће наш град учинити још лепшим и зеленијим. Наиме, на овом плану линијског парка се дуго радило, а посебно је интересантно да је у израду плана било укључено 55 младих архитеката. Будући линијски парк обухватаће део територија градских општина Стари град и Палилула, тачније простор између СЦ „Милан Гале Мушкатировић”, регулације реке Саве до Бетон хале, регулације Булевара војводе Бојовића и Дунавске улице, регулације постојеће железничке пруге до Панчевачког моста, укључујући комплексе Tоплане „Дунав” и Марине „Дорћол”. Претежну намену овог простора чине зелене површине – рекао је Радојичић.

Он је истакао да је Град Београд једна од престоница која има најбољу инвестициону климу, те да је због тога значајна и тачка дневног реда која се односи на измене и допуне Плана генералне регулације грађевинског подручја седишта јединице локалне самоуправе – град Београд (целине I–XIX) – ( I фаза – 1. етапа).

– Изменом овог плана предвиђене су целине за изградњу станова за припаднике снага безбедности и за изградњу Био кампуса. Измене плана су извршене на иницијативу Владе Републике Србије и ради се о инвестицијама од државног значаја. Био кампус – модерни научни центар ће се налазити у близини Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Института „Торлак” и Фармацеутског факултета. У оквиру комплекса биће изграђена зграда Биолошког факултета, студентски дом, вртић, Центар за секвенцирање генома, Центар ветеринарске службе Министарства одбране и други садржаји прилагођени овом концепту. Циљ је да овај кампус постане први такав у региону и препознатљив на глобалној мапи. Технолошки развој не само да доприноси квалитетнијој животној средини и подизању квалитета живота становништва већ и економском развоју наше земље – појаснио је први човек престонице.

Градоначелник Београда је указао и на предлог одлуке којом град наставља са развојем алтернативних видова саобраћаја.

– Настављамо са развојем алтернативних видова саобраћаја у граду. Наиме, по први пут до сада уређујемо јавни речни саобраћај кроз Одлуку о јавном превозу путника у линијској пловидби, што представља велики потенцијал града Београда у будућности. Осим тога, развојем овог вида саобраћаја омогућићемо нашим грађанима бољу везу између различитих делова града – истакао је Радојичић.

Он је додао да ће Београд ускоро добити нови уређени сквер, између Милешевске и Улице цара Николаја на Врачару, а за који је предложено да добије назив сквер Милене и Гаге.

– Одборници ће на овој седници, између осталог, одлучивати о подизању споменика Душку Радовићу и погинулим борцима и умрлим ратним војним инвалидима у ратовима од 1991. до 1999. године. Давањем имена улицама, скверовима, подизањем споменика, чувамо и негујемо културу сећања на велике личности из наше ближе или даље прошлости и одајемо почаст борцима страдалим у ратним дешавањима током 90-их година – закључио је Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Рaдojичић: Усвajaмo плaнскa дoкумeнтa oд знaчaja зa дaљи рaзвoj Бeoгрaдa

Следећа вест

Весић: Сутра се усваја ПДР за линијски парк, изградња до краја године

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *