Услугу личног пратиоца до краја године добиће још стотину деце

Нема коментара Share:

30.08.2021.
У Београду је до сада првом дозом вакцинисано 56 одсто пунолетних грађана, а ревакцинисано их је 54 одсто. Више од 779.000 Београђана је вакцинисано, а трећу дозу до сада је примило око 35.000 суграђана, изјавила је градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић гостујући на ТВ Пинк. Том приликом, Станисављевићева је апеловала на наше суграђане да буду одговорни према себи и другима јер се вакцинисањем чува цела заједница.

Она је појаснила да грађани не треба да заказују термине за трећу дозу вакцине, већ их еУправа обавештава да је прошло шест месеци од примања друге дозе и да они који желе могу да приме још једну дозу. 

– У овом тренутку у Београду функционише 25 пунктова на које грађани могу да дођу без икаквог заказивања под условом да је од примања друге дозе вакцине прошло више од шест месеци. Поред тога, на Београдском сајму се грађани могу вакцинисати сваког дана од 7.30 до 15.30 часова, и то било којом од четири врсте вакцина које су доступне у Србији – навела је Наташа Станисављевић.

Она је подсетила да Србија има све вакцине, уз напомену да је присутан континуитет и да грађани ни у једном тренутку нису били забринути да ли су неке вакцине нестале и да ли их има довољно. 

– Не само да смо земља која је обезбедила довољан број вакцина, што се не може рећи за земље у региону, већ смо земља која ће међу првима у Европи имати и фабрику за производњу вакцина. На нашим суграђанима је само да изаберу вакцину и да се вакцинишу, јер не постоји други начин да се човечанство заштити од вируса корона – рекла је секретарка за социјалну заштиту.

Када је реч о старијој популацији, она је истакла да је у Београду вакцинисано више од 80 одсто најстаријих суграђана и изразила им захвалност зато што су на време схватили опасност овог вируса.

– Важно је подсетити да кол-центри у Београду и даље функционишу на свакој градској општини и да су на располагању најстаријим суграђанима. Уколико старији суграђани имају неко питање у вези са трећом дозом, потребно је само да позову кол-центар и добију информације. Такође, ако се укаже потреба, овим суграђанима биће организован и превоз до пункта и назад. До сада смо имали више од 200.000 позива најстаријих суграђана, што значи да је сваки други пензионер у Београду позвао кол-центар. Као Град Београд, ми смо ту да помогнемо нашим најстаријим суграђанима и да на тај начин учинимо имунизацију доступном свима – и најстаријима и особама са инвалидитетом – рекла је Наташа Станисављевић.

Када су у питању установе социјалне заштите које су у надлежности Града Београда, Прихватилиште за децу, Прихватилиште за бескућнике, Звечанска, Наташа Станисављевић је рекла да у овом тренутку нема ниједног зараженог, ни запосленог ни корисника, јер се епидемиолошке мере максимално спроводе. 

– У току прошле недеље испоручена су им средства за дезинфекцију и више од 100.000 заштитних маски, тако да су све установе социјалне заштите и дневни центри добили довољне количине заштитне опреме која ће им омогућити несметано функционисање у наредних годину дана – рекла је градска секретарка за социјалну заштиту.

Према њеним речима, откада је Град Београд 2014. године успоставио услугу личног пратиоца за децу са сметњама у развоју, никада није прекидана, чак и за време ванредног стања током пандемије. 

– Ми смо међу јединим градовима у овом делу Европе који смо успели да одржимо континуитет ове услуге. Наши лични пратиоци су чак и за време онлајн наставе помагали деци и пружали им услугу личног пратиоца. Омогућили смо за сву децу која полазе у први разред, а њих је око четрдесетак у Београду, да добију личног пратиоца, а у току је јавна набавка за услугу личног пратиоца за следећих годину дана. Почетком године смо имали 500 личних пратиоца, а очекујемо да ћемо до краја октобра имати двадесеторо нових. У плану је да до краја године ову услугу добије још око стотину деце – најавила је Наташа Станисављевић, која је посебно истакла да је ова услуга за родитеље потпуно бесплатна. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: „Београд-пут” послује домаћински, линијског парка не би било без Београда на води

Следећа вест

Рaдojичић: Усвajaмo плaнскa дoкумeнтa oд знaчaja зa дaљи рaзвoj Бeoгрaдa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *