Изложба „Милан Кашанин – у сенци славе” поводом јубилеја Педагошког музеја

Нема коментара Share:

31.08.2021.
Изложба „Милан Кашанин – у сенци славе”, којом се обележава 125 година постојања Педагошког музеја, отвара се у четвртак, 2. септембра, у 19 часова у дворишту музеја у Узун Мирковој улици.

Ово је прва изложба која је посвећена једном од најумнијих Срба 20. века – Милану Кашанину (1895–1981). Организована и припремљена поводом 40 година од смрти Милана Кашанина, изложба хронолошки прати буран живот једне од најутицајнијих и најупечатљивијих личности у историји српске културе. 

Како саопштавају из Педагошког музеја, посетиоци ће моћи да се упознају са богатом топографијом која је обележила живот Милана Кашанина (Бели Манастир, Нови Сад, Париз, Београд), као и са његовим великим и значајним радом на српској књижевности и уметности.

Посетиоцима изложбе Милан Кашанин није представљен само као књижевник, него и као директор Музеја савремене уметности, Музеја кнеза Павла (данашњи Народни музеј) и Галерије фресака. По први пут се излажу лични предмети Милана Кашанина, као што су ордење, радни сто, прибор за писање, писма која је писао члановима породицe.

Изложбу прати каталог, а ауторке изложбе и каталога су проф. др Зорица Хаџић и Марина Бојић, рођена Кашанин (кћерка Милана Кашанина).

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

На прагу нове школске године

Следећа вест

Без воде поједини потрошачи у насељима Пиносава, Бели поток и Дуго поље

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *