Весић обишао ОШ „Дринка Павловић”: Подела таблета сутра и на Старом граду

Нема коментара Share:

01.09.2021.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас ОШ „Дринка Павловић” где је ђацима пожелео срећан почетак нове школске године и уједно их обавестио о подели таблета које ће током наредних дана добити сваки ученик трећег, четвртог, петог и шестог разреда основних школа у Београду.  

Весић је истакао да није случајно одабрао ОШ „Дринка Павловић”, јер, како је рекао, у питању је једна од најбољих београдских основних школа. 

– Изузетно ми је драго што су деца кренула на наставу редовно и види се да им је драго због тога. Колико год се наставници и учитељи трудили приликом онлајн наставе, такав вид никада у потпуности не може да надомести редовне одласке на наставу. Град Београд је пронашао средства и начин да додатно припреми децу за 21. век, будући да је данас почела дистрибуција 67.592 таблета намењених ученицима трећег, четвртог, петог и шестог разреда. Подела таблета је почела у Барајеву, у овом тренутку се деле на Савском венцу, сутра ће бити подела на општини Стари град, прекосутра у Раковици и тако до 15. септембра када би требало да сви буду подељени. Сви таблети ће бити у школама и деца ће их преузети након што родитељи потпишу реверсе. Таблети ће три године бити у власништву Града, а након тога прелазе у власништво родитеља. Уређаји су осигурани и свака евентуална штета ће бити надокнађена – рекао је Весић. 

Према његовим речима, свако дете ће уз таблет добити МТС картицу са бесплатним интернетом. 

– Како би и наставници били спремни за дигитализацију, Град је купио 6.952 лаптоп рачунара за све просветне наставнике и учитеље који предају ученицима од трећег до шестог разреда. Наставници такође добијају картице за бесплатан интернет и мислим да смо на овај начин створили услове да се у Београду одвија дигитална настава. Ове године, у овим разредима постоје основни уџбеници, а изменом закона, која ће уследити у септембру, дигитални и основни уџбеници биће изједначени. Тада ће београдске школе бити у позицији да следеће године спроводе само дигиталну наставу. Избор зависи од школе, али сам сигуран да ће и ове године дигитални уџбеници већ увелико бити у примени јер ће сви добити кодове за приступ дигиталним уџбеницима, а све ће наравно бити бесплатно. Мислим да смо изабрали прави начин да како да улажимо у будућност наше деце – додао је заменик градоначелника. 

Весић је позвао родитеље ученика првог и другог разреда да искористе право које им је дао Град Београд на рефундацију дела средстава за куповину основних уџбеника. 

– У питању је око 34.000 родитеља, од којих се 12.500 већ пријавило преко Фондације за младе таленте Града Београда. Довољна је само потврда да је дете уписано у први или други разред, очитана лична карта родитеља и копија платне картице са бројем жиро рачуна. „Онлајн” пријава је могућа, не мора нигде да се одлази, али је све наравно могуће и у писаној форми. У року од неколико дана Град уплаћује износ у вредности четири уџбеника – српски језик, математика, свет око нас и изабрани страни језик. То је у пракси око 6.000 динара, у зависности од издавача. Родитељи могу да се пријаве за рефундацију дела средстава до 30. септембра, а тај рок смо одредили због оних родитеља чија деца мењају школе, што обично може да значи и промену уџбеника, односно издавача. Град је на овај начин желео да смањи трошкове родитељима уочи почетка нове школске године. Срећан сам јер београдска деца данас добијају оно што немају њихови вршњаци у Лондону, Паризу или Бечу, као што нема ни свих наставника и учитеља са лаптоповима – нагласио је Весић. 

Он је додао да је најбоља могућа инвестиција улагање у образовање. Како је рекао, то је начин на који Србија може да сустигне земље које су развијеније од наше. 

– Такође ми је јако драго што смо на овај начин инвестирали у учитеље и наставнике. То је професија коју људи често омаловажавају. Наставници су често на мети критика иако цео живот посвећују деци. Уз родитеље, они су најважнији за образовање деце. Као друштво морали бисмо да покажемо да ценимо њихов рад. Будућност ове земље зависи управо од тога како ће они обавити свој посао. Деца која сада крећу у други разред добиће таблете следеће године, док ће ученици шестог свој пренети у седми разред, па ћемо на тај начин за две године имати комплетно покривене основне школе и сва деца ће имати таблете. То је најважнији искорак када је у питању дигитализација у образовању – закључио је Весић. 

Председник општине Стари град Радослав Марјановић изразио је задовољство што је на територији општине Стари град почела подела таблета.

– У наредних неколико дана сва деца од трећег до шестог разреда добиће свој таблет. Општина и Град заједно раде на овим пројектима и заједно улажу у образовање. Општина Стари град је додатно обезбедила бројне школе спорта, радионице и друге програме како би деца почела да се друже. Од данас до 17. септембра је отворена пријава за све бесплатне активности које су намењене деци од првог до четвртог разреда у свим нашим основним школама. Желимо да улажемо у образовање, али и у слободно време деце – рекао је Марјановић.

Директорка Основне школе „Дринка Павловић” Наташа Васић је изразила задовољство што су се ђаци после дужег времена вратили у школу и што се опет чује дечја граја.

– Имамо подршку Општине Стари град и Града Београда и заједно смо на остваривању великог задатка јер нема значајнијег задатка него да васпитавамо, волимо и учимо нашу децу – рекла је Васићева.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Саобраћај у Булевару патријарха Павла од јутрос се одвија новоизграђеном саобраћајном траком

Следећа вест

Промена траса линија јавног превоза

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *