Добар квалитет ваздуха у Београду, девет школа добија двориште са еколошком инфраструктуром

Нема коментара Share:

01.09.2021.
Градска секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић истакла је да ће девет школа у Београду добити реновирано и озелењено двориште са еколошком инфраструктуром.

Она је за Студио Б појаснила да је тих девет школа прошло на конкурсу, а пројекат треба да се реализује до краја године.

– Тачније, на конкурсу је прошло 10 школа, али ће због неопходне грађевинске дозволе пројекат у школи на Новом Београду бити реализован током 2022. године. На тај начин ћемо озеленити школска дворишта еколошком инфраструктуром и обезбедити ученицима здравије окружење – истакла је Вилотијевићева.

Она је најавила даљи наставак акције озелењавања школских дворишта широм престонице и пожелела ученицима успешан почетак нове школске године.

Када је реч о квалитету ваздуха у Београду, Вилотијевићева је истакла да је Градски завод за јавно здравље урадио 16 додатних анализа и 25. августа их доставио Секретаријату.

– Додатним анализама на више мерних места није установљена повишена концентрација ниједне од опасних честица. Тачније, биле су од 10 до 100 пута мање од дозвољених вредности, што се може и видети у достављеној анализи која је доступна на сајту Града Београда – указала је Ивана Вилотијевић.

Иста мерења су упућена Министарству здравља како би добијене вредности биле потврђене и од оних који се баве јавним здрављем, истакла је Вилотијевићева и најавила наставак мерења због недавног акцидента на депонији у Винчи.

У прилог чистијем ваздуху иде и акција гашења индивидуалних котларница у београдским школама, истакла је ресорна секретарка. Секретаријат је досад, према њеним речима, угасио 22 котларнице, док до краја године треба да се угасе још три.

– Секретаријату за заштиту животне средине ће гашење индивидуалних котларница бити приоритет и у наредном периоду, а који је и дефинисан Акционим планом квалитета ваздуха. Такође, важна је и набавка аутобуса на гас и електрични погон, те убрзање саобраћаја улагањем у путну инфраструктуру – закључила је Вилотијевићева.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Град Београд и Сигурна кућа потписали уговор на две године

Следећа вест

Бесплатна обука из области пчеларства, воћарства и органске производње

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *