Весић и Ружић присуствовали подели таблета у ОШ „Никола Тесла” у Раковици

Нема коментара Share:

03.09.2021.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић присуствовали су данас подели таблет уређаја ђацима ОШ „Никола Тесла” у Раковици. Догађају су присуствовали и председник општине Раковица Милош Симић, директор ЈКП „Београдски водовод и канализација” Страхиња Даниловић и директор ове школе Станислав Стевуљевић.

Весић је истакао да је од јутрос почела испорука таблета за децу од трећег до шестог разреда на територији општине Раковица за осам осмогодишњих школа, а да је ово четврта школа која је ове седмице добила таблете.

– Пре два дана таблети су испоручени општинама Барајево и Савски венац, јуче општини Стари град. Од понедељка се наставља испорука и тада ће их добити ђаци који похађају 18 основних школа на Чукарици, затим у уторак 20 основних школа у Земуну, у среду ће их добити ђаци из Сурчина и Гроцке, што је укупно 13 школа у ове две општине, у четвртак 13 школа на Звездари, те у петак седам школа на Врачару – рекао је Весић.

Он је додао да ће подела таблета трајати до 15. септембра, а сваки дан ће их добијати једна или две општине како би сва деца која похађају трећи, четврти, пети и шести разред на територији Београда добила таблете и бесплатан интернет, чиме ће бити омогућено спровођење дигиталне наставе.

– Таблети су осигурани и власништво су Града наредне три године. Уколико се нешто деси таблетима, бидло да се изгубе или поломе, то плаћа осигурање. После три године таблети постају власништво родитеља. Путем таблета моћи ће да се посећују само образовни сајтови које је одобрило Министарство просвете. Уређаји се закључавају у 22 сата па све до 6 сати ујутру – појаснио је заменик градоначелника.

Да би све било спроведено како треба, Град Београд је купио 6.952 лаптоп рачунара за учитеље и наставнике који одржавају наставу од трећег до шестог разреда.

– На тај начин смо омогућили да се потпуно спроведе дигитална настава на територији града Београда у ова четири разреда. Свако дете има таблет и интернет без обзира на имовно стање, а сваки наставник и учитељ лаптоп. То немају ни деца у Паризу, Бечу, Лондону и зато сам посебно поносан – рекао је Весић.

Захвалио је министру просвете Бранку Ружићу јер је ресорно министарство чврсто стало иза овог пројекта иако је, како је навео, било много отпора.

– Кад год радите нешто ново, увек се јаве људи који су против тога, јер свака новина мења уобичајени начин живота. Било је и отпора из политичких разлога. Неки су мислили да ово не може никада да се спроведе, а као што видите може. Када знамо шта хоћемо и када добијемо подршку министарства, онда успевамо да све спроведемо. Срећан сам што смо обезбедили за нашу децу оно што немају многа деца у Европи. Србија и Београд су показали да смо у овоме бољи него многи други у Европи – истакао је Весић.

Он је нагласио да је буџетом за следећу годину предвиђено да сви будући ученици трећег разреда, односно садашњи ученици другог разреда добију таблете, као и наставници будућих ученика седмог разреда. Тако ћемо, додао је, обезбедити да таблете следеће године имају сви до седмог разреда, а за наредне две године до осмог.

Весић је подсетио да родитељи деце првог и другог разреда могу да се јаве Фондацији за младе таленте како би им део за куповину књига субвенционисали.

– Ми купујемо четири уџбеника у првом и другом разреду из предмета: свет око нас, математика, матерњи језик и изабрани страни језик. Цена зависи од издавача, али је око 6.000 динара. Потребна је потврда школе да је дете уписано у први или други разред, затим очитана лична карта, копија платне картице где се види број жиро рачуна. Све може да се уради онлајн, а новац исплаћујемо у року од неколико дана, по обради предмета, како бисмо родитељима олакшали почетак школске године и надокнадили им део средстава који су потрошили за уџбенике. Конкурс је отворен до 30. септембра, јер постоје деца која мењају школе, а са тим се мења и издавач – рекао је Весић.

Позвао је родитеље да искористе право које им је дао Град Београд и да добију субвенцију за куповину уџбеника.

– То се никада није дешавало и срећан сам што смо овим пројектом, таблетима и финансирањем уџбеника, обухватили преко 105.000 деце на територији града Београда – рекао је заменик градоначелника.

Како је рекао, у септембру нас чека измена Закона о образовању. Град Београд је део радне групе, а закон се између осталог мења због предлога председника Вучића да се национално осетљиви предмети штампају у Заводу за уџбенике.

– Између осталог, изједначићемо дигиталне уџбенике са основним. Постојаће обавеза издавача да имају дигиталне уџбенике, што значи да ће школа следеће године, рецимо, моћи да изабере само дигиталне уџбенике. Они већ и сада тако могу да раде јер смо обезбедили кодове за дигиталне уџбенике за свако дете које има таблет, као и за наставнике. Тако ће се већ ове године спроводити настава на дигиталним уџбеницима, а следеће године ће настава моћи да буде само дигитализована уколико школе то буду одлучиле. То је револуција у образовању и тиме показујемо да можемо да будемо успешнији од других. Срећан сам што смо у овоме успели, али и због тога што се деца овоме радују, као и родитељи јер су свесни колико Град улаже у оно што је најважније, а то је образовање деце – нагласио је Весић.

Министар Ружић је рекао да је ово добар пројекат, који се реализује на иницијативу Града Београда, заменика градоначелника Горана Весића, заједно са Министарством просвете, науке и технолошког развоја.

–  Нашли смо модалитет како да у складу са законском регулативом омогућимо да у времену четврте индустријске револуције и дигитализације обезбедимо савремену опрему, како би се развијале дигиталне компетенције код наставника и деце. У образовне планове и програме смо увели и дигитални свет за први и други разред у основним школама, а од петог разреда обавезни предмет је информатика и рачунарство. Све је то могуће уколико имате савремену опрему и то је показатељ да су Град Београд и заменик градоначелника Горан Весић препознали ту потребу и остварили визију да се не тако мали број, више од 67.000 таблета, подели ученицима у Београду, као и близу 7.000 лаптоп рачунара учитељима и наставницима – рекао је Ружић.

Поздравио је ову иницијативу и реализацију пројекта јер је, како је додао, важно да се осим бесплатних уџбеника, традиционалних и дигиталних, које Министарство обезбеђује сваке године, а што покрива око 22 одсто деце лошијег имовног стања, овим подиже обухват деце која добијају бесплатне уџбенике, традиционалне или дигиталне. Изразио је наду да ће ову новину применити и друге јединице локалне самоуправе.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Од уторка на снази Одлука о емитовању музике у баштама ресторана

Следећа вест

Радојичић: Другaчиja пeрспeктивa грaдa прикaзaнa прeдстaвницимa диплoмaтскoг кoрa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *