Весић поделио таблете ђацима Основне школе „Павле Савић” у Миријеву

Нема коментара Share:

10.09.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић поделио је данас таблет уређаје ђацима Основне школе „Павле Савић” у Миријеву у општини Звездара и том приликом нагласио да акција поделе таблета добро напредује те да ће бити завршена до 17. септембра.

Он је том приликом рекао да је ово једна од највећих основних школа у Београду, коју похађа 2.017 деце, те да ће бити подељен 1.071 таблет за све ђаке трећег, четвртог, петог и шестог разреда.

– Свако дете у Београду, које иде у трећи, четврти, пети и шести разред добиће таблет, а осим тога сви добијају картице са бесплатним интернетом, као и дигиталне кодове за дигиталне уџбенике. Тако ће свако дете, без обзира на материјално стање његових родитеља, имати овај таблет – рекао је Весић.

Он је додао да је то историјски корак када је у питању образовање јер је Град омогућио да сва деца имају једнаке шансе да се образују.

Весић је подсетио да су таблети власништво Града три године, да су осигурани, a након тог периода постају власништво родитеља.

– Следеће године купићемо таблет уређаје за ученике другог разреда који постају трећи разред, па ће они који су сада шести пренети таблете у седми и тако ћемо за две године покрити комплетно осмогодишње школовање у Београду – навео је заменик градоначелника.

Весић је рекао да је посебно задовољан што ће и сви учитељи и наставници који држе наставу у трећем, четвртом, петом и шестом разреду, а њих је у овој школи 51, добити лаптоп рачунаре.

– Ово је порука наставницима и учитељима да ценимо и поштујемо њихов рад и колико су важни за развој деце. Они образују децу и уз родитеље су најважније особе за њихов развој у овом периоду – рекао је Весић.

Подсетио је да су таблети наставно средство и да са њих може да се приступи само оним сајтовима које је прописало Министарство образовања. Како је рекао, изменом Закона о образовању у октобру изједначиће се основни и дигитални уџбеници.

– То значи да ће школа идуће године моћи да изабере само дигиталне уџбенике, а ми смо опремили и децу и родитеље за тај тренутак. Позивам зато наставнике да користе сада ове дигиталне уџбенике, те да на тај начин закорачимо у дигитализацију када је у питању образовање – рекао је Весић.

Позвао је родитеље чија деца похађају први и други разред да искористе конкурс Града Београда за доделу бесповратних средстава за куповину четири основна уџбеника.

– Довољно је да родитељи набаве потврду да је дете уписано у први и други разред, очитана лична карта и копија њихове платне картице. До јучерашњег дана пријавило се око 17.500 родитеља, а на територији града има око 34.000 ђака у првом и другом разреду. То значи да се више од 50 одсто родитеља пријавило за субвенцију која износи око 6.000 динара, а могућност пријаве је до 30. септембра – прецизирао је Весић који је рекао да верује да ће и друге локалне самоуправе у будућности то да раде, јер се овај пројекат финансира из буџета Града.

Весић је апеловао на учитеље да користе таблете и да пређу на дигиталну наставу јер сада имају могућност.

– На тај начин ће олакшати деци јер неће морати да носе тешке уџбенике, а таблет је тежак 305 грама. Током короне многи су прешли на овакву врсту наставе и силом прилика су морали да савладају све то, а сада је прави тренутак да искорачимо у дигиталну еру и да се наша деца образују како и заслужују. Они који не буду образовани на начин који је примерен овом веку, а то је дигитализација, неће бити спремни за живот у 21. веку – нагласио је Весић.

Успели смо, навео је Весић, да наша деца имају што немају деца у другим земљама и додао да на територији града ниједна основна школа није без интернета.

– Уколико неко дете дође из другог града у Београд обезбедили смо једну количину таблета, те ће га дете и добити када се упише у школу – закључио је Весић.

Председник општине Звездара Владан Јеремић изјавио је да ће захваљујући реализацији пројекта „Бео-таблет” више од шест хиљада ученика у 14 основних звездарских школа имати могућност да на савремени начин прати наставу.

– Хвала Граду Београду на реализацији ове идеје. Задовољство ми је јер је на општини Звездара број деце сваке наредне године све већи. Најбоља инвестиција је у знање и будућност деце. Сигуран сам да ћемо и у наредним годинама чинити доста како би деца школског узраста имала што боље услове – рекао је Јеремић.

Директор основне школе „Павле Савић” Милан Крстић истакао је да се ради о правом потезу јер је за време ове епидемиолошке ситуације било великих проблема у нормалном функционисању.

– Било је пуно деце која код куће нису имала интернет и рачунаре, а ово је заиста један искорак у будућност – казао је Милан Крстић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Таблети и лаптопови за четворо деце самохране мајке

Следећа вест

Весић: Београд са својим привредницима обнавља куће у селу Мајске Пољане

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *