Весић: Нећемо заборавити донацију трамваја из Базела, настављамо сарадњу са швајцарским фирмама

Нема коментара Share:

11.09.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић и амбасадор Шајцарске у Београду Урс Шмид присуствовали су данас свечаности у хотелу Хилтон поводом обележавања двадесетогодишњице донације швајцарских трамваја Граду Београду. Догађају су присуствовали градски секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић и директор ГСП-а Радиша Момчиловић.

Весић је, обраћајући се званицама, истакао да је ово важан дан за Београд јер славимо 20 година успешне сарадње Београда и Базела, односно Швајцарске и Србије. 

– У тренутку када су ови трамваји стигли у Београд, укупно 113, а данас их је у употреби 83, та помоћ је нашем граду била више него неопходна. Прави пријатељи се показују у невољи, а нама су Базел и Швајцарска у том тренутку заиста прискочили у помоћ и то нећемо никада заборавити. Та помоћ нам је омогућила да одржимо наш трамвајски систем и да данас можемо слободно да планирамо проширење система, као и куповину нових трамваја – рекао је Весић.

Он је додао да су базелски трамваји превезли за овај период око седам милиона путника и прешли око 30 милиона километара. 

– Данас, када се Београд економски развија, можемо да размишљамо о проширењу наших трамвајских капацитета и о куповини нових трамваја. Сигуран сам да ће Град Београд до краја ове године расписати тендер за куповину нових 120 трамваја у наредних десет година и тиме ћемо у потпуности обновити трамвајски саобраћај. Поред тога, планирамо проширење постојећих и око 80 километара нових трамвајских линија. То је део наше стратегије о еколошком јавном превозу – рекао је Весић.

Нагласио је да Београд ове године почиње да гради метро те да ће прва линија бити завршена 2028. године, а друга 2030. године, као и да ће веома брзо почети реализација пројекта изградње БГ воза, односно градске железнице која ће повезивати приградске делове са центром града.

– Ове године смо први пут наручили куповину сто аутобуса на природни гас и купујемо нових десет електричних аутобуса, тако да до 2030. године у Београду више у јавном превозу неће бити ниједно возило које није еколошки прихватљиво. То је циљ који су себи поставили многи велики европски градови и срећан сам што ће Београд бити међу првима који ће то успети да оствари до 2030. године – истакао је заменик градоначелника.

Весић је поновио да Град Београд не би данас био у овој ситуацији да те 2001. године није био помоћи Базела и Швајцарске.

– Многе швајцарске компаније су присутне у Србији и надам се да ће и у будућности оне наћи своје место на пословима које радимо у Београду. Зато вас позивам да заједнички планирамо будућност и да будете део наше будућности. То сте заслужили својим пријатељством, а ми ћемо се трудити да никада не заборавимо оно што сте урадили за нас – рекао је Весић.

Амбасадор Шајцарске у Београду Урс Шмид је истакао да се данас слави 20 година постојања базелских трамваја који саобраћају Београдом, а овај јубилеј поклапа се са тридесетогодишњицом швајцарско-српске сарадње.

– Базелски трамваји представљају добар пример за растућу улогу градова као покретача промена. Међународна сарадња не спада у искључиву надлежност држава, али, као што показује пример базелских трамваја, изванредни резултати могу се постићи када се прекогранично удруже градови и локална саобраћајна предузећа. То је био случај 2001. године, када су се оба базелска саобраћајна предузећа, „Basler Verkehrsbetreibe” и „Baselland transport”, договорила са београдским градским саобраћајним предузећем ГСП о донацији трамваја – рекао је Шмид.

Он је нагласио да нас базелски трамваји позивају да погледамо у будућност и да градови широм света данас предњаче у међународним напорима за смањење загађења и очување животне средине.  

– У том контексту трамваји поново потврђују своју важност као ефикасно, удобно и чисто превозно средство. Сходно томе, Београд и Влада Србије тренутно дају пример у својим настојањима да унапреде, прошире и модернизују јавни превоз, са посебним фокусом на железнички превоз и са циљем смањења потрошње горива на бази угљеника. Швајцарска је свакако заинтересована да остане партнер у јавном превозу у граду Београду и надам се да ће у блиској будућности ветерански трамваји из Базела бити допуњени модерним трамвајима швајцарске производње – рекао је амбасадор Шајцарске

Како је додао, базелски трамваји можда не одражавају целокупну слику наших билатералних односа, али се вероватно сврставају међу највидљивије елементе швајцарског присуства у Србији и симболични су за неке од кључних вредности билатералне сарадње.

Након свечаности је за учеснике уприличена вожња трамвајем, трасом од Улице кнегиње Љубице до Калемегдана где је организована изложба и посебан програм посвећен јубилеју сарадње Београда и Базела.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Остварићемо план да се до краја године са дивљих депонија однесе 8.000 кубика отпада

Следећа вест

У Херцег Новом представљен систем „Око соколово”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *