„Дани европске баштине” – обилазак градских здања

Нема коментара Share:

17.09.2021.
У оквиру „Дана европске баштине” организовани су обиласци градских здања, те ће тако заинтересовани грађани и посетиоци града моћи да се упознају са историјским наслеђем престонице.

Народна скупштина Републике Србије, традиционално, од самог почетка одржавања манифестације „Дани европске баштине” у Београду, учествује у програмима који промовишу културно и историјско наслеђе наше земље. Као и досад, грађанима ће бити омогућен обилазак здања Дома Народне скупштине који реализује Служба Народне скупштине – Група за едукацију и презентацију скупштинске баштине.

Посетиоце води Весна Дујмовић, историчар уметности, Група за едукацију и презентацију баштине. Почетак приче креће од вестибила, улазног предворја, где се посетиоци упознају са историјатом самог здања и почетком парламентаризма у Србији, укључујући све скулптуре, повеље и бисте. Наставак је у Великој сали, где посетиоци имају прилику да седну на посланичка места и саслушају причу о самој просторији, историјату и процесу доношења закона са занимљивостима из парламентарног живота Југославије и Србије. У Малој сали се упознају са најзначајнијим ликовним стваралаштвом и занимљивостима. Кроз ходнике се посетиоцима указује на витрине са протоколарним поклонима и причама о њима, а у Библиотеци се упознају са фондом, историјатом, разгледањем најстаријих књига и причама о Браниславу Нушићу, као једном од најзначајнијих библиотекара Народне скупштине.

У Салону кнеза Павла упознају се са историјатом, уметничким вредностима и занимљивостима из живота краљева и принчева у Краљевини Југославији. Централни хол или сала за разговоре је последња станица у обиласку Дома народне скупштине као сублимација целог здања, где се грађани могу и фотографисати испред места за обраћање народних посланика.

У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом, посете ће се реализовати током викенда: суботом – 18. септембра, 25. септембра, 2. октобра – поласци групе у 10 часова; недељом – 19. септембра, 26. септембра, 3. октобра – поласци групе у 10 часова. Програм је намењен свим старосним групама. Време трајања програма – један сат, а број посетилаца у групи – максимално 40. Обавезно је поштовање епидемиолошких мера.

Обавезно је пријављивање Туристичкој организацији Београда, Кнез Михаилова 56, 011/2635-622, 011/2635-343, имејл-адреса: bginfo.knezmihailova@tob.rs. Ношење заштитних маски је обавезно.

Термини за обилазак Палате Србија за „Дане културне баштине” са водичем су 20. 22, 28. и 29. септембра, као и 7. октобра у 16 часова, највише до 40 посетилаца. Обавезно је пријављивање Туристичкој организацији Београда, Кнез Михаилова 56, 011/2635-622, 011/2635-343, имејл-адреса: bginfo.knezmihailova@tob.rs.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Град Београд финансираће обнову ризнице и изградњу архивског депоа у Хиландару

Следећа вест

Глумци награђене представе позоришта „Дадов” у Старом двору

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *