Радојичић: Ковид пропуснице реално решење

Нема коментара Share:

24.09.2021.
У Граду Београду се тренутно не размишља о забрани окупљања и прослава већ сматрамо да су ковид пропуснице реалније решење, јер је то начин да заштитимо оне који нису вакцинисани, али и да омогућимо привреди да ради, изјавио је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић гостујући у Београдској хроници.

– У овом тренутку у Београду је 57,5 одсто грађана вакцинисано првом дозом, другом је вакцинисано 55,5 одсто. Многе земље у окружењу имају сличан проблем, недовољног одазивa грађана на вакцинацију. Наставићемо да позивамо грађане да се вакцинишу. Имао сам састанке са студентима Медицинског факултета Београдског универзитета, одржали смо заједничку трибину. Сви који могу да дају свој допринос требало би да се ангажују како бисмо пружили што више информација грађанима о важности вакцинације. Оно на шта увек морамо да скрећемо пажњу је да су међу преминулима углавном невакцинисани људи. Дакле, главна порука невакцинисанима је да не чекају већ да се што пре вакцинишу – рекао је Радојичић.

Говорећи о предстојећој грејној сезони, градоначелник је истакао да је све спремно за почетак ове сезоне. Грејна сезона може почети и раније, од 1. октобра уколико је просечна дневна температура 12 степени или нижа. Градоначелник је подсетио да је изменом одлуке из 2020. године предвиђено да ако после 3. маја просечна температура буде 12 степени или нижа, секретар Секретаријата за енергетику може наложити да се грејање пусти.

– Сви производни погони и топловодна мрежа ће до 1. октобра бити спремни, када почињу функционалне пробе грејних система. Подсетићу и на то да радимо на побољшању енергетске ефикасности у Београду. Заједно са надлежним Министарством за рударство и енергетику опредељено је 20 милиона динара за пројекат чији је циљ пружање финансијске помоћи и подстицаја физичким лицима да се пријаве за побољшање енергетских својстава топлотне изолације зидова, кровова, подрума заменом спољних оквира, нарочито прозора, ради унапређења енергетских карактеристика објеката и побољшања комфора живота грађана. Ове године реализација овог пројекта предвиђена је на општини Палилула – истакао је градоначелник Радојичић.

Радојичић је, коментаришући градњу у Тополској улици 19, истакао да су такви случајеви приоритет у решавању.

– Радови у Тополској 19 су налогом Секретаријата за инспекцијске послове обустављени и тренутно инвеститор сам уклања оно што је градио. Град и надлежни секретаријат раде свој посао, потпуно је јасно да се објекат налази у оквиру целине „Крунски круг” који је заштићен, да је зграда историјски значајна и нема ниједног разлога да се дозволи оваква врста градње – казао је Радојичић.

Говорећи о недавној посети Санкт Петербургу, Радојичић је оценио да је веома задовољан начином на који је делегација Београда примљена у овом граду, када је и потписан Споразум о сарадњи Београда и Санкт Петербурга. 

– Истовремено, са делегацијом Београда сам присуствовао прослави 800 година од рођења Александра Невског, те сам том приликом имао част да се сретнем и са патријархом московским и целе Русије, Кирилом. Додао бих да је овај град у домену екологије, али и у многим другим областима напредовао много брже од других градова у региону. У овом тренутку Санкт Петербург има боље пречишћавање отпадних вода него Хелсинки, пречишћава се од 95 до 98 одсто отпадних вода. Договорили смо се да стручни тимови из Санкт Петербурга дођу у Београд и пренесу нам своја позитивна искуства. Са представницима музеја „Ермитаж” смо се  договорили да организујемо заједничку изложбу у Београду, што ће за око годину дана бити један од највећих културних догађаја у нашем главном граду. Посебно ми је драго што су односи Београда и Санкт Петербурга сада још чвршћи и што ћемо наставити сарадњу у бројним областима на добробит грађана оба града – закључио је градоначелник Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Конкурс за дизајн првих 16 станица будућег метроа биће расписан следеће седмице

Следећа вест

Постављене тактилне табле и индукциони систем у Градској управи

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *