Весић: Спорт – могућност за сву децу, а не привилегија

Нема коментара Share:

27.09.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас у Основној школи „1300 каплара” реализацији акције „Школа спорта” и том приликом истакао да се акција бесплатно спроводи у 12 београдских општина и обухвата око 69.000 девојчица и дечака. 

Весић је овом приликом истакао да је, после поделе бесплатних таблета, Град Београд заједно са Министарством омладине и спорта покренуо бесплатне школе спортова.

– Од нове године обезбедићемо додатна средства да покријемо све београдске општине. Заједно са Факултетом спорта и физичког васпитања организовали смо да у програму учествују наставници физичког васпитања и око 150 студената овог факултета који на тај начин имају стручну праксу, а деца квалитетну спортску наставу – истакао је Весић који је захвалио ресорном министарству јер, како је рекао, да није било његове помоћи не би било могуће да се обухвати оволики број деце.

Он је подсетио да је реч о четири игре – кошарци, одбојци, рукомету и фудбалу, а поред тога обухваћена су и четири базична спорта – атлетика, плес, борилачке вештине и гимнастика, те је позвао све родитеље да искористе прилику да своју децу упишу на бесплатне школе спорта.

– Предност „Школе спорта” је што се ради под стручним надзором, потпуно је бесплатна и што се организује у самим школама, тако да родитељи не морају да воде децу у друге школе или спортске хале и да их враћају кући. Бављење спортом не сме да зависи од тога да ли родитељи имају новца и времена и то треба да буде могућност за сваког, а не привилегија. Деца која су талентованија развијаће даље свој таленат у клубовима, а ја очекујем да ће овде потећи много будућих шампиона попут ових који су данас са нама – истакао је Весић.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић подсетио је да је акција бесплатног спорта на територији града Београда најављена пре нешто мање од шест месеци.

– Програм има за циљ да на 12 београдских општина нешто више од 60.000 деце од првог до четвртог разреда има могућност да се бави спортом, а идеја је да се од нове године акција прошири на свих 17 градских општина. Тиме желимо да, заједно са шампионима Србије попут Стефана Митровића, Милана Алексића и свих других промовишемо бављење спортом – казао је министар Удовичић, захваливши заменику градоначелника Горану Весићу, Савезу за школски спорт и Секретаријату за спорт и омладину.

Он је истакао да је акција имала за циљ увезивање свих субјеката који могу да омогуће правилан развој деце, од наставника и професора до студената ДИФ-а.

– Ми смо овде да обезбедимо родитељима растерећење породичног буџета и да омогућимо деци право на здрав развој, без обзира на материјалне могућности породице – истакао је Удовичић.

Вaтeрпoлистa Стeфaн Mитрoвић je истaкao дa су бeсплaтнe шкoлицe спoртa вeoмa вaжнe зa рaзвoj дeцe и укaзao нa нeдoстaтaк физичкe aктивнсти кoд мaлишaнa.

– Пoтрeбнo je дa дeцa крoз спoрт рaзвиjу тeлo, aли и здрaв кaрaктeр. Није толико битнo дa тa дeцa буду шaмпиoни, битнo je дa сe бaвe спoртoм – истaкao je Mитрoвић и дoдao дa би зa рaзвoj дeцe и будућих спoртистa, oсвajaчa мeдaљa, билo важно дa сe aкциja прoшири и на друге крајеве Србиje.

Председник општине Звездара Владан Јеремић изразио је задовољство што су и школе са подручја ове општине укључене у „сјајан пројекат”.

– Ово је још једна потврда колико се пажње, али на квалитетан начин, усмерава на школарце. Свакако да ће ово деци значити јер сви знамо колико је важно бавити се спортом, а ово је прилика и да кроз бесплатне часове одаберу спорт, а касније можда и постану успешни спортисти и репрезентативци – нагласио је Јеремић.

Догађају су присуствовали и секретарка за спорт и омладину Драгана Белојевић, менаџер пројекта „Школа спорта” Дејан Сузовић и представници ОШ „1300 каплара”.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

„Трофеј Београда” у бадминтону

Следећа вест

„Трофеј Београда” у пливању за особе са инвалидитетом

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *