Весић: Дигитализација и фискализација стиже и на београдске пијаце

Нема коментара Share:

29.09.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас Каленић пијацу на којој је, поред Палилулске и пијаце „Ђерам”, инсталирано укупно 50 ПОС терминала који омогућавају куповину платним картицама или путем апликација мобилних новчаника за андроид и ИОС платформе. Пилот-пројекат дигитализације пијаца заједнички спроводе ЈКП „Градске пијаце”, Привредна комора Србије, компаније „Мастеркард”, Банка „Интеза”, „Пејтен” и „Чип кард”, уз подршку Града Београда.

Весић је са задовољством констатовао да дигитализација и фискализација стиже и на београдске пијаце.

– С обзиром на то да због короне и свега што се десило протеклих неколико година све више наших суграђана користи онлајн банкарске услуге, било је време да им то омогућимо и на београдским пијацама. Зато смо, у сарадњи са свим заинтересованим, омогућили да се на три наше пијаце, Ђерму, Каленићу и Палилулској пијаци плаћа и платним картицама, односно „мастеркардом”. За сада имамо више од 20 закупаца тезги који су се пријавили и, као што видите, могуће је платити и добити слип. На овај начин излазимо у сусрет закупцима који лакше могу да продају своју робу, помажемо купцима да могу без готовине да купе робу, те показујемо да је и овај начин продаје једнак сваком другом – рекао је Весић, захваливши „Мастеркарду” и Привредној комори Србије што су препознали и омогућили ову врсту куповине као и у свакој другој радњи.

Он је истакао и да се на овај начин показује колико су београдске пијаце важне.

– Заиста сматрам да су пијаце „пулс” једног града, место где се осети како град живи. Покренули смо реконструкцију пијаца, прва је била Палилулска, следећа ће бити Каленићева, чија ће реконструкција почети наредне године, затим следе пијаца на Сењаку, Бајлонијева, Ђерам, Цветкова пијаца. На тај начин учинићемо да се они који продају и купују осећају комфорније. Град Београд ће за следећу годину, као помоћ пољопривредницима у Београду, обезбедити скоро 300 милиона динара, а подсетићу да је 2013. године за те сврхе било издвојено око десет милиона. То је новац намењен за куповину механизације и опреме, а ради се о бесповратној помоћи. Сматрамо да је пољопривреда, уз туризам и услуге, један од стубова развоја града. Град има 250.000 хектара обрадиве површине и највећи смо пољопривредни регион после Војводине. Зато морамо помагати људима да развијају свој посао, а то се најбоље види управо на пијацама – казао је Весић.

Секретарка Удружења финансијских институција ПКС Катарина Оцокољић истакла је да је ово један у низу пројеката које је покренула ова институција.

– Поносни смо на овај пројекат јер смо пијаце укључили у дигиталну трансформацију. Најновија истраживања су показала да је сваки трећи корисник платних картица желео могућност да безготовински купи производ на пијаци. Дакле, сада више не морате одлазити до банкомата да подигнете готовину, а трговци на овај начин добијају још један канал своје куповине – рекла је Оцокољићева.

Директорка у компанији „Мастеркард” Јелена Ристић истакла је да је мисија компаније да свим корисницима картица и мобилних телефона омогући да плаћање буде једноставно, брзо и сигурно.

Жељко Петровић, заменик директора Дивизије за пословање са физичким лицима и малим бизнисом Банке „Интеза”, захвалио је на сарадњи партнерима, као и ЈКП „Београдске пијаце” и Граду Београду, истакавши да ова банка жели да буде поуздан партнер привреди, друштву и грађанима, наглашавајући да је банка спремна да овај програм прошири и на остале београдске пијаце.

Сви закупци који су прихватили да буду део пилот-пројекта „Дигитализација пијаца”, наредних 12 месеци биће ослобођени свих трошкова у вези са коришћењем ПОС терминала, а партнери у пројекту су обезбедили и додатну погодност – сваког месеца, пет трговаца који буду имали највећи број безготовинских плаћања платним картицама, добиће новчану награду у износу од 12.000 динара.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

„Караван зимнице” овог викенда на пијаци „Ђерам”

Следећа вест

Грађевинска инспекција поднела кривичне пријаве против инвеститора зграда на Цветановој ћуприји

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *