Београд обележио Међународни дан старих

Нема коментара Share:

01.10.2021.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић и секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић присуствовали су данас у Старом двору конференцији поводом Међународног дана старих под називом „Београд, пријатељ старих, да нико не остане сам”.

Весић је најстаријим суграђанима честитао њихов празник и поручио да Београд постаје и град за сениоре.

– Како би данашњи дан био оно што желимо, а то је да учинимо додатне погодности за наше најстарије суграђане, током протеклих годину дана смо у Београду спровели истраживање о томе како су најстарији суграђани задовољни услугама које примају од Града. Било да су у питању социјалне услуге, доступност културних услуга, али и могућност коришћења домова здравља, пијаца и свега што им је неопходно за живот. Резултати тог истраживања дали су нам правац у ком ћемо у наредном периоду поправљати наше услуге – навео је Весић.

Према његовим речима, истраживање је показало да 87 одсто ове популације користи јавни превоз, као и улице, тротоаре и паркове. Од тог процента, 42 одсто њих се изјаснило да би желело више клупа на улицама.

– Потребно је да на сваких стотинак метара буде постављена клупа да би могли да се одморе када одлазе на пијаце, до домова здравља, тако да ће Град Београд покренути акцију „Клупе за сениоре” које ћемо постављати и на тротоарима, а не само у парковима. У плану је и акција „Паркови за сениоре”. Уредили смо више од 200 паркова и већина је усмерена ка деци, што је и нормално. Истраживање је показало да већина корисника нису деца, већ најстарији суграђани, често са унуцима. Неопходно је да паркове прилагодимо најстаријим суграђанима и крећемо са пилот-пројектом за два парка у којима ћемо урадити додатне садржаје за ову популацију – прецизирао је Весић.

Како је појаснио, осим табли за шах, у тим парковима биће постављене клупе са рукохватима, што је и захтев најстаријих суграђана, као и други садржаји који им омогућавају дружење.

– Београд ће у наредном периоду постати и град за најстарије суграђане, има много тога што још можемо да урадимо, али важно је да почнемо и да сваке године радимо нешто ново – указао је Весић.

Сада је време, додао је Весић, да разговарамо и о насиљу над старијим лицима.

– Ми смо као друштво много тога уложили да се насиље над женама и децом наметне као тема, те да се то кажњава. Тако морамо да говоримо и о насиљу над старијим лицима и учинимо све да и они буду заштићени од насиља, којем је, нажалост, немали број њих изложен јер су слаби, немоћни и немају могућност да се бране. Они не знају ни коме да се обрате када до тога дође. То није само тема за Град Београд већ и за министарство и друге установе, као и за медије. На томе ћемо заједно радити у будућности – закључио је Весић.

Наташа Станисављевић је честитала Међународни дан старих и навела да у Београду живи више од 330.000 грађана старијих од 65 година, а пензионера има око 400.000.

– Истраживање, анкетирање најстаријих лица о томе шта је потребно да се поправи у Београду и са чиме су задовољни је рађено 2018, 2019. и 2020. године и обухватило је 1.800 испитаника, од чега је 60 одсто жена и 40 одсто мушкараца. Нама је најважније то што је њих 72,4 одсто рекло да је задовољно услугама социјалне заштите и њиховом доступношћу. Када су у питању услуге здравствене заштите, 72,2 одсто њих је изјавило да је задовољно, а када је реч о поштовању заједнице у којој живе, 76 одсто старијих лица сматра да их заједница у којој живе поштује. Њих 87 одсто користи услуге јавног превоза или свакодневно излази у град – објаснила је секретарка Станисављевић.

На основу ових параметара, додала је она, у октобру ћемо покренути активности које се тичу унапређења положаја старијих у Београду.

– Кренућемо са отварањем пунктова за помоћ у кући у преостале три градске општине, где тренутно нема ове услуге, а то су Сурчин, Барајево и Гроцка. Тако ће до краја године сви старији суграђани у Београду имати могућност коришћења ове услуге. Следеће године почињу активности које се односе на изградњу новог дневног боравка за старије суграђане који болују од деменције. Процена је да око 20.000 лица у Београду пати од неког облика деменције као последице Алцхајмерове болести. Очекује нас и отварање нових клубова за најстарије суграђане, до краја године биће отворена два комплетно реновирана клуба, у Сопоту и Гроцкој – појаснила је Наташа Станисављевић.

Мирјана Деклејева, председница Савета Геронтолошке установе „Бежанијска коса”, рекла је да су услуге које Град Београд нуди старијим особама изванредне, те да постоји социјални програм за старе којим је обухваћено здравство, социјала и друго.

– Имамо све што нам је потребно. У време пандемије све добро функционише, звали су нас телефоном, питали шта треба и осетили смо се безбедно. По савету лекара, ми старији смо се вакцинисали како бисмо заштитили своје и здравље других суграђана. У нашим клубовима се реализују разна дружења, забаве, излети, активности попут певања, сликања – поручила је Мирјана Деклејева.

Конференцији су, осим пензионера из клубова за старе Београда, присуствовали и представници Геронтолошког центра Београд, Градског центра за социјални рад, Црвеног крста, Градског завода за јавно здравље Београд – Канцеларије за здравље старих и представници Центра за истраживање и развој IDEAS.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Положени венци поводом Дана одбране Београда у Првом светском рату

Следећа вест

„Пешачка недеља” и „Бициклијада” у недељу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *