Горан Весић свечано отворио 58. Београдске међународне сусрете писаца

Нема коментара Share:

01.10.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић свечано је отворио 58. Београдске међународне сусрете писаца. Том приликом истакао је да је за Град Београд ова манифестација једна од најзначајнијих, због чега је од пре неколико година заједно са Удружењем књижевника Србије званичан организатор. За писце је најважнија вест та да је Скупштина Града Београда на прошлој седници донела одлуку о оснивању две књижевне награде, које ће се додељивати у јануару и фебруару на основу конкурса Библиотеке града Београда, те да је за ову годину већ расписан. Награде су „Београдски победник” за најбољи роман и награда „Душко Радовић” за дечју књижевност, подсетио је Весић. 

Штета је што Град Београд није имао награду у овој области, али је сада одлука донета и односи се на дело објављено на српском језику из било које локалне самоуправе наше земље, прецизирао је Весић.

– На овај начин смо показали колико нам је књижевност важна. Награда је финансијски највећа у Србији, а да ли ће бити и најкредибилнија зависи од жирија који ће потпуно самостално доносити одлуке без икаквог утицаја библиотеке или Града – рекао је Весић приликом отварања у Конаку кнегиње Љубице.  

Завод за заштиту споменика града ангажован је на пројекту реконструкције Пироћанчеве куће у Француској 7, где се налазе просторије УКС-а. Када пројекат буде завршен, почеће и рестаурација тог објекта како би био „прави дом писаца”, најавио је Весић. 

– У овом тренутку се или вајају или се доноси одлука да ће бити расписани конкурси за израду споменика важним српским писцима: Меши Селимовићу, Милошу Црњанском, Јовану Јовановићу Змају и Васку Попи. Тако да се надам да ћемо у наредних годину и по дана имати та четири споменика писцима који су задужили нашу културу и друштво – казао је Весић, подсетивши да се такође завршава споменик и Александру Дероку који је, поред свега, био и писац. 

Заменик градоначелника најавио је и да је сан Града Београда, о чему је већ било речи са председништвом УКС-а, да се направи кућа српских писаца. 

– То би било место где би се налазили легати наших најзначајнијих књижевника. О томе се преговара с Војском Србије да евентуално преузмемо зграду која се налази на углу Ресавске и Немањине, прекопута новог Музеја града Београда. Ту би младе генерације могле да виде радне собе српских писаца, дигитализоване рукописе, али би то било и место за књижевне вечери и догађаје. На тај начин показаћемо колико нам је важно очување сећања на важне писце који су допринели развоју нашег друштва – истакао је Весић. 

Удружење књижевника Србије имаће и надаље снажну подршку Града Београда, поручио је на крају Горан Весић, и додао да ће се Град трудити да учини све што је у његовој могућности како би се статус и положај писаца побољшао. 

Српске писце и госте из иностранства поздравили су и директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић, те Милован Витезовић, председник УКС-а, Милош Јанковић, заменик председника УКС-а, као и представници манифестације. Догађају је присуствовао и градски секретар за културу Иван Карл.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник Радојичић: Општина Стари град једна од најангажованијих у помоћи старима

Следећа вест

„Караван зимнице” овог викенда на пијаци „Ђерам”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *