Никодијевић: Дужност да се сећамо страдалих за нашу слободу

Нема коментара Share:

03.10.2021.
Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић положио је данас венац у спомен-парку „Јајинци” у склопу обележавањa Дана сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја у Јајинцима. Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић предводила је државну делегацију Републике Србије, која је одала почаст жртвама. 

Србија је поносна на своју улогу у Другом светском рату и на све страдале који су дали живот за слободу, изјавио је тим поводом председник Скупштине града Никола Никодијевић. Он је истакао да је важно неговати културу сећања и обележавати историјске догађаје да, како је казао, не бисмо поново доживели страхоте које је српски народ преживео од 1941. до 1945. године. 

– Култура сећања је важна за сваки народ и зато и Град Београд и Република Србија посвећују велику пажњу важним догађајима и местима из наше историје – рекао је Никодијевић новинарима у Спомен-комплексу „Јајинци”. 

Никодијевић је казао да су Јајинци највеће стратиште у Другом светском рату на територији Србије где је, како је навео, страдало више од 80.000 Срба, Рома и Јевреја. Додао је да су на том месту људи убијани због своје националне и верске припадности, као и они који нису желели да прихвате окупацију и идеје фашизма.

– Наша је дужност да се сећамо свих који су овде страдали зарад наше будућности – поручио је Никодијевић. 

Нагласио је да Србија не треба да се стиди своје улоге у Другом светском рату јер је била на страни победника, на страни антифашизма и слободарског света, као и да је дала огромну жртву да бисмо данас живели у модерном свету. Никодијевић је навео да се фашизам и данас јавља у различитим облицима и да је важно препознати га и сасећи, због чега је наш задатак да будућим генерацијама укажемо на све ужасе Другог светског рата и да не дозволимо да се злочинци и жртве поистовећују, те да не пристајемо на ревизију историје. 

– Будуће генерације морамо још од основне школе да учимо о томе шта је фашизам, о Другом светском рату, стратиштима у Јајинцима, на Сајмишту, у Јасеновцу… Ако не будемо гајили културу сећања, ако не будемо добро знали своју историју и на прави начин је преносили будућим генерацијама, прети нам опасност да је поново проживимо – навео је Никодијевић.

Фото: Танјуг

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Покретна канцеларија Горана Весића данас са мештанима Сопота

Следећа вест

Градоначелник Београда: Подносим иницијативу за улицу и споменик Владети Јеротићу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *