Покретна канцеларија Горана Весића данас са мештанима Сопота

Нема коментара Share:

03.10.2021.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић, у склопу акције „Београд побеђује”, обишао је данас са сарадницима општину Сопот. Његова путујућа канцеларија, осим у центру ове општине, била је и у насељима Мала Иванча и Рогача, а Весић је с грађанима разговарао о плановима улагања, али и проблемима које грађани имају, како би они били решени.  

– У општини Сопот последњих година много је улагано, примера ради више од сто километара улица је асфалтирано, што је велика ствар. Најважнија вест за грађане Сопота је изградња канализације у оквиру пројекта „Чиста Србија” којим ће бити обухваћено девет месних заједница. Пројектом је предвиђена изградња и три мала система за прераду отпадних вода. Урадиће се око 220 километара канализације, чиме ће се направити цивилизацијски искорак у овој општини – навео је Весић. 

Град Београд ће ове и следеће године финансирати изградњу два нова бунара. Тренутно се очекује расписивање тендера за последњи део Гроцке, до границе са Сопотом, с роком завршетка 2023. године.

– То значи да 2024. године крећемо с радовима на територији општина Сопот  и Младеновац, како би били повезани са фабриком воде у Макишу. До тада ћемо урадити два бунара које ће финансирати Град Београд, у сливу реке Турија, и то на Жутим брду, капацитета око хиљаду кубних метара, а други је Тресије са око петсто кубних метара. Завршен је резервоар Раља, где припада и Мала Иванча, који је до сада имао капацитет од 900 кубних метара, а сада ће имати 1.900, што ће омогућити боље водоснабдевање. За један део Сопота, а то су Трешња и Ковиона, расписан је тендер, добијен је извођач за пројектовање с роком за прво насеље до краја новембра и роком за радове око четири месеца, тако да можемо да очекујемо да ће до почетка нове летње сезоне Трешња имати воду. За Ковиону је завршен тендер за пројектовање, требало би да сам пројекат буде завршен до априла-маја, тако да ћемо бити спремни да у другој половини године кренемо у изградњу водовода, два резервоара и неколико црпних станица. Постоји и један пројекат који радимо заједно са Општином Барајево, а реч је о резервоару Дубрава, који ћемо почети да радимо на пролеће, па када и то буде завршено обезбедићемо водоснабдевање за више делове Лисовића, Губеревца, Баба – рекао је Весић.

Разговарано је и о другим плановима за општину Сопот. Захваљујући пројекту изградње БГ воза, односно дуплих колосека према Лазаревцу и Младеновцу, житељи ове општине имаће на сваких 12 до 15 минута воз до Београда „у шпицу”, односно на 45 минута „ван шпица”. То ће овде, додао је Весић, потпуно изменити начин живота људи, јер може да се живи у Сопоту, а да се ради у Београду и обратно због добре саобраћајне везе. Било је речи и о плану за језеро Трешња који ће се реализовати са „Србијашумама”, затим о изградњи новог вртића у Сопоту, иако ниједно дете не чека на место у обданишту у овој општини, затим о предстојећој реконструкцији школе у Малој Иванчи и друго. 

– Много је договора и решава се проблем по проблем. То је и суштина моје покретне канцеларије: да се нађемо с људима у сваком месту, да видимо шта смо урадили, подвучемо црту и да сагледамо наредне планове. Тако ћемо свако место учинити бољим за живот људи – истакао је Весић.     

Председник општине Живорад Милосављевић оценио је да је посета Весића част, те да је ово одлична прилика да се разговара о темама које тиште грађане и да се чује глас народа. 

– Све почиње од малих ствари, а збир решавања тих малих проблема доноси добар резултат. Захваљујући Граду Београду и сарадњи с њим, резултат је да је Сопот претходних година добио изванредну путну мрежу, решено је питање гасификације и кабловске телевизије, квалитетан јавни превоз и друго. То је шанса да људи препознају Сопот као место где могу да се настане, што се и дешава, а на шта смо поносни – рекао је Милосављевић. 

Током посете деца су добила прикладне поклоне, а за њих је уприличена и позоришна представа.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник Радојичић: Задужбина Владете Јеротића подржала моју иницијативу

Следећа вест

Никодијевић: Дужност да се сећамо страдалих за нашу слободу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *