Радојичић: Обезбеђујемо услове за лепше детињство наших малишана

Нема коментара Share:

04.10.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић посетио је данас вртић „Срна” на Новом Београду поводом обележавања „Дечје недеље” чијим програмима се скреће пажња на заштиту дечјих права и унапређење услова за раст, развој и образовање деце.

Градоначелник Радојичић је подсетио да се „Дечја недеља” обележава сваке прве седмице у октобру и то од 1937. године у нашој земљи, те да је организовање ове манифестације још један од начина да се скрене пажња на све што би могло да допринесе побољшању положаја деце у нашој земљи.

– Овогодишњи слоган манифестације је „Дете је дете да га волите и разумете”, а у тој поруци налазе се одговори на питање како би требало да се понашамо према деци да би она одрасла на прави начин и у најбољим условима – нагласио је Радојичић.

Градоначелник је истакао да је Град Београд много тога урадио за децу у претходном периоду, као и да наставља одговорну социјалну политику када је реч о положају деце у нашем главном граду.

– Јавно комунално предузеће „Зеленило – Београд” тренутно одржава 1.281 дечје игралиште. Са Уницефом смо недавно отворили и инклузивно игралиште на Ади Циганлији за децу са инвалидитетом. Ове године биће изграђено још 13 игралишта, а у овом тренутку имамо 22 игралишта на којима се налазе неке од справа које деци са посебним потребама омогућавају лакшу и безбеднију игру, а желимо наравно да их буде више. Важна тема су и уџбеници и таблети. Ученици од трећег до шестог разреда су од Града Београда добили таблет уређаје, а за децу првог и другог разреда обезбеђен је новац за уџбенике из четири предмета. Родитељи могу да добију на свој рачун новац за ове уџбенике, а рок за подношење пријава продужен је до 15. октобра – подсетио је градоначелник.

Према његовим речима, Град Београд је доста тога урадио поводом безбедности у саобраћају у зонама око школа, а унапређено је и 300 саобраћајних позиција у близини београдских школа. Градоначелник је навео и то да је Град организовао бесплатне спортске програме за децу, те додао да је више од 65.000 деце у 12 општина укључено у програме бесплатних школа спорта. Више од 150 студената и наставника физичке културе учествује у реализацији ових програма. Циљ је, казао је Радојичић, да свих 17 општина буде укључено у овај пројекат.

– Породице које имају троје и више деце од Града су добиле читав низ повластица како би направиле додатне уштеде и повећале кућни буџет. Међутим, знамо да ни то понекад није довољно. Зато сви заједно, родитељи, школа, општина, Град и држава, морамо да радимо на унапређењу услова за раст, развој и одрастање наше деце. Мени је то посебно важно питање, јер првенствено желим здрав Београд, еколошки унапређен, као и још боље услове за живот деце у Београду – закључио је Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Свечано отварање Сквера Милене и Гаге вечерас на углу улица Цара Николаја и Милешевске

Следећа вест

Радојичић: Нова дечја болница „Тиршова 2” ће решити и проблем паркинг-места

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *