Обележен Светски дан церебралне парализе

Нема коментара Share:

06.10.2021.
Светски дан церебралне парализе обележен је данас на Тргу републике под слоганом „Милиони разлога”. Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић поручила је да је мото овогодишњег 6. октобра промовисање Дана церебралне парализе као друштвеног покрета којим се слави и потврђује живот 17 милиона људи који живе са церебралном парализом широм света.

– Град Београд већ четврту годину заредом обележава дан посвећен особама које су оболеле од церебралне парализе. Процена је да у Београду са том болешћу живи око две хиљаде особа, а у Србији шест хиљада. Из тог разлога ће вечерас зеленом бојом бити осветљени Дом Народне скупштине, Палата Албанија и Мост на Ади, како бисмо сви дали подршку суграђанима који су оболели од церебралне парализе – рекла је Станисављевићева.

Она је нагласила да је Секретаријат за социјалну заштиту у протеклих пет година дао више од 20 милиона динара удружењима и савезима за церебралну парализу како би се поправио положај корисника.

– Радимо на физичким баријерама и трудимо се да Београд буде град без баријера. Једна од последица церебралне парализе јесте живот у колицима и зато је важно да отклонимо све препреке и физичке баријере које постоје на саобраћајницама, путевима и раскрсницама у Београду. Услуге социјалне заштите су унапређене у односу на пре шест или седам година. Сада је овим особама на располагању услуга личног пратиоца за децу која иду у школу или вртић, персонални асистент за одрасле, а такође користе и услуге дневних боравака којих у Београду има 16, као и услуге „Предах” смештаја – објаснила је Станисављевићева.

Она је подсетила да Секретаријат за социјалну заштиту финансира посебно организован превоз за особе са инвалидитетом.

– ГСП је купио посебна комби возила прилагођена за особе са инвалидитетом с обзиром на то да нису сви градски аутобуси прилагођени овим особама. Зато имамо посебно организован превоз који је апсолутно намењен њима. Желим да позовем све људе добре воље да се прикључе акцији сакупљања преко милион чепова. Уколико не стигну да их донесу данас на Трг републике, могу то да ураде и у просторијама удружења у Средачкој улици како би се оспособио први радни центар у Београду намењен особама оболелим од церебралне парализе. Слоган светског дана је да у свету живи око 17 милиона особа које су оболеле од церебралне парализе и зато Град Београд жели да да свој допринос како би побољшао живот у радном центру који ће користити – закључила је секретарка.

Секретарка Савеза за церебралну и дечју парализу Београда Дилбера Сарајлић изјавила је да се овај дан обележава широм света.

– Мото манифестације је „Милиони разлога”, али смо ми као локална организација одабрали да то буде „Милиони разлога – милиони чепова”. Циљ је да суграђани прикупе милионе чепова који ће се продати како бисмо обезбедили завршетак реновирања Дневног радног центра у Средачкој 2 – објаснила је Сарајлићева.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Симболи Београда у зеленој боји поводом Светског дана церебралне парализе

Следећа вест

Никодијевић: Признања „Звезде Београда” представљају захвалност свима који су допринели у борби против пандемије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *