Никодијевић: Признања „Звезде Београда” представљају захвалност свима који су допринели у борби против пандемије

Нема коментара Share:

06.10.2021.
Председник Скупштине града Никола Никодијевић присуствовао је данас у Старом двору церемонији доделе признања „Звезде Београда 2020”, које додељује Канцеларија за младе Града Београда. 

Никодијевић је подсетио да данашња церемонија представља мали јубилеј будући да је пета година откако се ове награде додељују. 

– Драго ми је што данас видим људе са којима сам током претходних годину и по дана интензивно сарађивао. Протеклу годину проживели смо у специфичним условима, а минулих 12 месеци глобално су обележени економском и здравственом кризом. Да бисмо све то пребродили, било је неопходно да постоје дивни људи који „искачу” из шаблона времена у којем живимо. Они су показали не само емпатију већ и спремност, вољу и храброст да помогну у најтежим тренуцима. Година за нама није била лака јер је дошло до нарушавања међуљудских и међугенерацијских односа. Да није било волонтера, појединаца, институција и организација, данас бисмо имали много веће последице ове кризе – рекао је Никодијевић. 

Изразио је захвалност Канцеларији за младе Града Београда која је, како је рекао, била део Градског штаба за ванредне ситуације и дала велики допринос у борби против пандемије. 

– Људи из Канцеларије за младе не добијају признање, али им сви ми из Скупштине града дугујемо велику захвалност. Од почетка пандемије, Канцеларија за младе је организовала волонтере и била велика подршка Граду и свим градским институцијама. Желим да захвалим и свим добитницима признања јер су дали велики допринос да остваримо зацртане циљеве. Осим тога, велику захвалност дугујемо директору ДЗ „Савски венац” Зорану Бекићу, који је на Београдском сајму руководио највећим вакциналним пунктом у овом делу Европе. Његова смиреност, посвећеност и ентузијазам су свима дали додатну снагу. Такође, морамо бити захвални и председнику Вучићу, на чију смо помоћ увек могли да рачунамо, као и Влади Србије. Они су својим ангажовањем и коришћењем свих ресурса обезбедили да будемо прва земља у Европи која је својим грађанима обезбедила све што је потребно за борбу против вируса. Медицинске опреме, лекова и вакцина никада није фалило. Вакцине чак нисмо чували за себе већ смо понудили и другим земљама из окружења, што су наше комшије здушно прихватиле. Држављани земаља из окружења имали су пре неколико месеци „своје дане” за вакцинацију на Сајму. Било је заиста лепо видети да Србија после дуго времена има довољно ресурса да помогне себи и другима – додао је Никодијевић. 

Он је подсетио да су истински хероји здравствени радници – лекари, медицинске сестре и техничари, као и немедицинско особље, који су радили и раде у црвеној зони. 

– Данас ћемо наградити одређене појединце, али захвалност дугујемо свима који су макар један дан провели у црвеној зони. Они су истински хероји и надам се да ћемо када све ово прође, пронаћи начин да им захвалимо у мери у којој то заслужују. Један од најбољих начина да помогнемо здравственим радницима је да будемо дисциплиновани, да се вакцинишемо и поштујемо мере. То је једини начин да покажемо поштовање према здравственим радницима и смањимо притисак на здравствени систем. Пандемија ових размера није се догодила сигурно током последњих 40 година. Актуелна пандемија вируса корона пореметила је читав свет. Надам се да су добитници награда својим радом и ангажовањем утицали на колеге, пријатеље и суграђане, како би се сви понашали друштвено одговорније и показали емпатију. Живимо у времену које карактерише борба сваког појединца за сопствене интересе, али су наши добитници награда показали да су најбољи део друштва – закључио је Никодијевић и изразио наду да ће следећа додела признања „Звезде Београда” протећи у другачијим, много бољим условима. 

Заменик директора Канцеларије за младе Града Београда Немања Марковић је истакао да је живот у доба пандемије донекле изменио досадашњу праксу доделе признања. 

– На овај начин желели смо да захвалимо свим добитницима зато што већ годину и по дана улажу максималне напоре како бисмо зауставили пандемију. Ово симболично признање представља захвалност, а надамо се да ћемо следећу доделу награда дочекати у много бољим условима – рекао је Марковић. 

Међу добитницима награда су директор ДЗ „Савски венац” др Зоран Бекић, др Драгана Деспот из Завода за биоциде и медицинску екологију, који је јуче прославио велики јубилеј – 130 година постојања, затим др Светлана Мићић, кооринаторка вакциналног пункта у Хали 11 Београдског сајма, др Драгана Милошевић, коориднаторка вакциналног пункта у Хали 3 Београдског сајма, др Снежана Калабић, координаторка вакциналног пункта у ТЦ „Ушће”, комунални милиционар Милош Димитријевић и Прихватилиште за децу Београда. 

Догађају су присуствовали секретар за послове комуналне милиције Иван Дивац, подсекретар за здравство др Горан Марковић, као и подсекретарка за социјалну заштиту Јасмина Ивановић. 

Напомена: Видео-прилог са догађаја можете погледати на infobiro.tv

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Обележен Светски дан церебралне парализе

Следећа вест

Градоначелник Радојичић учествоваће на десетом „Љубљана форуму градоначелника”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *