Градоначелник Радојичић на округлом столу градоначелника у Љубљани: Београд је идеални град будућности

Нема коментара Share:

07.10.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић учествовао је данас у Љубљани, у оквиру десетог „Љубљана форума”, на округлом столу градоначелника са темом „Идеални град будућности”, у Љубљанској тврђави Старог града.

– Велико ми је задовољство што сам на округлом столу овог значајног форума имао прилику да говорим о Београду као идеалном граду будућности и разменим искуства са градоначелницима Љубљане, Марибора, Бањалуке, Ријеке, као и представницима градских већа из Беча и Новог Сада – истакао је Радојичић.

Градоначелник је додао да су градоначелници на овом округлом столу дали своју анализу могућих начина и решења за унапређење развоја градова у домену концепата „паметног” и „зеленог” града, одрживости и инклузивности.

– Идеални град будућности је град који је удобно и комфорно место за живот својих грађана. Да би се остварила оваква визија града будућности, за један велики град попут Београда неопходно је да се континуирано ради на унапређењу инфраструктуре, еколошких стандарда, да се води рачуна о урбанизму, урбаној мобилности, развоју индустријске и услужне делатности, као и улагањима у социјалну заштиту, образовање, културу и спорт – казао је градоначелник Радојичић.

Градоначелник је нагласио да је Београд град у коме се пуно пажње поклања развоју „смарт сити” концепта, како би се оснажило укључивање грађана у одлучивање о функционисању града и значајно побољшала и убрзала комуникација са грађанима на свим нивоима.

– Такође, Београд је постао и инвестициона престоница у Југоисточној Европи, а са сваком новом инвестицијом отварају се нова радна места и даје се могућност да грађани Београда остваре право на рад, зараду и достојанствен живот. Због тога смо покренули велике развојне инфраструктурне пројекте попут „Београда на води”, вредног близу четири милијарде евра, који тренутно запошљава око 2.800 радника и који са собом поред грађевинске вуче и друге комплементарне индустријске гране: индустрију намештаја, разне пратеће услужне делатности, туризам. Други пројекат је обилазница око Београда која треба да реши саобраћајне гужве у нашем главном граду, што ће истовремено омогућити отварање нових индустријских зона које ће привући инвеститоре, а све то допринеће и отворању нових радних места – нагласио је градоначелник.

Радојичић је навео и „Београдски метро”, пројекат вредан близу пет милијарди евра, као и то да ће градња прве линије метроа почети у новембру ове године, што ће све допринети смањењу саобраћајних гужви у граду, али истовремено дати и нови развојни потенцијал многим крајевима Београда, посебно у рубним општинама.

– Град Београд је екологију препознао као битну ставку у достизању циља да Београд буде још боље место за живот својих грађана. Први смо у региону спровели јавно-приватно партнерство за уређење депоније у Винчи, која је један од највећих еколошких проблема са којима се Београд суочавао деценијама уназад. Тренутно смо и у првој фази израде пројекта за изградњу фабрике за пречишћавање отпадних вода у Великом селу, чија је вредност 271 милион евра. Овим ће Београд стати раме уз раме са осталим европским метрополама и вршити третман отпадних вода. Београд је град који лежи на две велике реке и има брзу пругу која ће га повезивати са другим европским престоницама. Београд је град у знаку убрзања комуникације и кретања, развоја ИТ индустрије, привреде, туризма али и агробизниса. Оваквим свеобухватним приступом, са јасним рангирањем приоритета, град Београд остварује свој циљ да буде удобно и пожељно место за живот свих својих грађана. У контексту теме данашњег округлог стола, можемо да кажемо да је Београд идеалан град будућности – закључио је градоначелник Београда.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Повећан број интервенција ЈКП „Зеленило – Београд”

Следећа вест

Градоначелник Радојичић: Београђани ће од данас у својим домовима имати топле радијаторе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *