Положени венци поводом Дана одбране Београда у Првом светском рату

Нема коментара Share:

07.10.2021.
Члан Градског већа Владимир Јестратијевић пoлoжиo je дaнaс, пoвoдoм Дaнa херојске одбране Београда 1915. године, вeнaц нa Спoмeн-кoстурницу брaниoцимa Бeoгрaдa нa Нoвoм грoбљу.

Јестратијевић је истакао да Град Београд и грађани Београда сваког октобра обележавају овај значајан догађај из историје града.

– Немачком и Аустроугарском офанзивом Београд је бомбардован више дана, а браниоци нашег града су се трудили и жртвовали своје животе за слободу и очување Београда. Нажалост, одбрана није успела и то је био почетак разарања Београда, вишегодишње окупације и наговештај повлачења Српске војске у правцу Албаније и касније Грчке, што је касније резултирало офанзивом и повратком у Београд. Негујемо успомену на херојску одбрану Београда на челу са мајором Драгутином Гавриловићем који је чувеним говором улио снагу и морал браниоцима Београда да жртвујући своје животе дају оно најсветије за одбрану свог града и своје домовине – казао је Јестратијевић.

Он је након тога положио венац и на гроб мајора Гавриловића на Новом гробљу.

Вeнцe су пoлoжили и чланови Савеза удружења потомака ратника Србије 1912–1918, Удружења ратних добровољаца 1912–1918, потомака и поштовалаца и Удружења бораца и потомака поштовалаца НОР-а 6. личке пролетерске дивизије.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Директор „Београдских електрана” обишао грађане који немају грејање

Следећа вест

Београд обележио Међународни дан старих

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *